Vācijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) līderis Volfgangs Šoible pirmdien atzinās, ka 1994. gadā saņēmis 100 tūkstošus marku (ap 30 tūkstošiem latu) no personas, kas tiek turēta aizdomās par ieroču tirdzniecību.
Šī ir pirmā pazīme, ka Šoible var būt saistīts ar CDU ziedojumu skandālu, kas ir aptraipījis bijušā šīs partijas līdera un federālā kanclera Helmūta Kola reputāciju. Tomēr Šoible sacīja, ka nav darījis neko nelikumīgu un ir nodevis šo naudu partijas kasierim.

Šoible paziņoja sabiedriskajai televīzijai ARD, ka saņēmis šo naudu no Karlheinca Šreibera - galvenās personas izmeklēšanā sakarā ar CDU līdzekļiem, kurus Kols turēja slepenībā no 1993. līdz 1998.gadam, būdams Vācijas federālā kanclera amatā.

CDU līderis sacīja, ka partijas līdzekļu auditā konstatēts, ka šie 100 tūkstoši marku iesniegti partijas kasierim nevis kā ziedojums, bet kā "atšķirīgi ienākumi".

Kols ir atzinies, ka ar šādu nosaukumu reģistrējis ziedojumus, kurus iekļāva slepenajos partijas līdzekļos.

Pret Kolu ir sākta parlamentāra un krimināla izmeklēšana sakarā ar šiem līdzekļiem.

Šoible atzina, ka tagadējai partijas vadībai ir "kāda atbildība" par Kola skandālu. Agrāk Šoible apgalvoja, ka šī atbildība sākusies tikai tad, kad viņš pārņēma CDU vadību pēc sociāldemokrātu uzvaras 1998.gada vēlēšanās.

65 gadus vecais Šreibers, kuram ir gan Vācijas, gan Kanādas pavalstniecība, šobrīd uzturas Kanādas pilsētā Toronto, kur viņam draud izdošana Vācijai.

Viņš 1991.gada augustā nodeva vienu miljonu marku (ap 300 tūkstošiem latu) skaidrā naudā CDU grāmatvedim Horstam Veirauham un bijušajam partijas kasierim Leisleram Kīpam. Miljonu marku lielais ziedojums bijusi samaksa par palīdzību tanku pārdošanā Saūda Arābijai.

Kīps, pret kuru ierosināta izmeklēšana par nodokļu nemaksāšanu, ir paziņojis, ka esot noguldījis šo naudu CDU kontā, bet tā neparādījās CDU budžetā.

Kad šī lieta tika izmeklēta, Kols 30.novembrī publiski atzinās, ka no 1993. līdz 1998.gadam CDU bijuši slepeni līdzekļi, bet atteicās nosaukt to ziedotājus.

Pret Šreiberu Vācijā ierosināta izmeklēšana sakarā ar vairākām afērām, ieskaitot lidmašīnu "Airbus" pārdošanu Kanādai 1988.gadā.

Viņš pagājušā gada augustā tika apcietināts Toronto, bet septembrī viņu atbrīvoja pret galvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!