Foto: AFP/Scanpix/LETA
Apbalvojumi un tituli nevienu no cietuma neatbrīvo un tirāniskus režīmus negāž, tomēr dod uzmundrinājumu un iedvesmu cīnīties tālāk, ieslodzījumā Krievijā esošā tēva Alekseja Navaļnija vietā saņemot Saharova balvu, teica viņa meita Darja. Viņu Strasbūrā pavadīja viens no Navaļnija izveidotā "Korupcijas apkarošanas fonda" līderiem Leonīds Volkovs, kurš nevairījās akmeni iemest arī Eiropas valstu dārziņā.

Dažu dienu laikā Strasbūrā sniedzis vairāk nekā 40 interviju, tiekoties ar mani, Volkovs puspajokam norāda, ka šādā režīmā ir grūti palikt oriģinālam atbildēs, tomēr sola pacensties. Arī vēlāk redzu, kā, acīmredzami noguris, bet joprojām fokusēts un konstruktīvs, viņš kārtējā preses konferencē atbild uz vieniem un tiem pašiem jautājumiem par Navaļnija veselību, iespēju ar ieslodzīto organizācijas līderi sazināties, kā arī nepieciešamo palīdzību opozīcijai Krievijā. Cauri katrai atbildei spraucas skaidrs vēstījums – paldies par atzinību un skatuvi Navaļnija izveidotā fonda darbam, kas ir tik nepieciešama gan organizācijai, gan Krievijā dzīvojošajiem, bet Eiropas Savienībai kopumā un katrai tās dalībvalstij ir jāvēršas pret pašu galveno cilvēktiesību pārkāpēju viņa valstī – Vladimiru Putinu.

Volkovs Putinu nedēvē par prezidentu un neuzskata par leģitīmu vadītāju, bet gan kleptokrātisku tirānu, kā arī eiropiešus aicina pret viņu attiekties kā pret līdzīgi varu sagrābušo Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko. Viņš uzsver, ka aizvadītajās vēlēšanās, pat neskatoties uz opozīcijas pilnīgu apkarošanu, Putina politiskajam spēkam "Vienotā Krievija" izdevās iegūt tikai trešdaļu balsu (pēc oficiālās statistikas – 49,8%), bet pārējās divas trešdaļas savāca tā dēvētās sistēmiskās opozīcijas partijas. "Krievija nav Putins," viņš uzsver. Turklāt "Vienotā Krievija" zaudējusi vairākumu apstākļos, kad ne komunistiem, ne Žirinovska liberāldemokrātiem nav reālu atbalstītāju, norāda Volkovs. To rezultāti reģionālajās vēlēšanās brīvi lēkā no dažiem līdz vairākiem desmitiem procentu, demonstrējot, ka atbalstītāju kodola partijām nav. "Cilvēki balso par jebko, kas nav Putins," viņš saka.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!