Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Masačūsetsas štata senatore un ASV prezidenta amata kandidāte Elizabete Vorena aicinājusi ASV Kongresu uzsākt impīčmenta procedūru pret Donaldu Trampu, raksta portāls "Politico".

“Ignorēt prezidenta mēģinājumus kavēt izmeklēšanu par viņa nelojālo uzvedību radītu nopietnus un paliekošus bojājumus šai valstij, un tas nozīmētu, ka pašreizējais un nākotnes prezidents varētu ļaunprātīgi izmantot sev piešķirto varu līdzīgā manierē,” mikroblogošnas vietnē “Twitter” rakstīja Vorena.

“Šī pārkāpuma smagums pieprasa ievēlētām amatpersonām no abām partijām atlikt savas politiskās intereses un pildīt savus konstitucionālos pienākumus. Tas nozīmē, ka Pārstāvju palātai vajadzētu uzsākt impīčmenta procedūru pret ASV prezidentu,” turpināja senatore.

Ceturtdienas vakarā publiskajā telpā nonāca īpašā prokurora Roberta Millera veiktās izmeklēšanas ziņojums. Millers 22 mēnešu garumā vadīja izmeklēšanu, kuras ietvaros centās noskaidrot vai prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa kampaņa centās sadarboties ar Krievijas valdību, lai ietekmētu 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanas. Tāpat Millers izmeklēja iespējamos Trampa centienus kavēt izmeklēšanas gaitu.

Millers norādīja, ka sadarbība starp Trampa kampaņu un Krievijas valdību nav notikusi, taču jautājumos par iespējamo izmeklēšanas gaitas traucēšanu īpašais prokurors prezidentu nedz apsūdzēja likumpārkāpumā, nedz attaisnoja.

Ziņojumā Millers atklāj, ka bijuši vismaz 10 gadījumi, kuros Tramps mēģinājis kavēt izmeklēšanas gaitu un norāda, ka šie mēģinājumi nav izrādījušies sekmīgi tādēļ, ka Trampa padotie atteikušies izpildīt prezidenta pavēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!