Foto: EPA/Scanpix/LETA

NASA kosmiskā zonde "Voyager 2" kļuvusi par otro cilvēku radīto objektu, kas sasniegusi starpzvaigžņu telpu, ziņo "Vice".

1977. gadā kosmosā palaistā "Voyager 2" pirmos 40 savas misijas gadus pavadīja, lidojot caur heliosfēru jeb tā dēvēto Saules vēju. Heliosfēras ārējo robežu zonde pametusi jau 5. novembrī, un pašlaik atrodoties aptuveni 18 miljardus kilometru no Zemes.

Mākslīgā debesu ķermeņa priekšgājēja zonde "Voyager 1", kas Zemi pameta pat dažas nedēļas pirms "Voyager 2", starpzvaigžņu telpu sasniedza jau 2012. gadā.

Tomēr "Voyager 1" mērinstruments plazmas daļiņu fiksēšanai esot sabojājies jau 80. gados, un zinātnieki liek lielas cerības uz "Voyager 2", ka tās mērinstrumenti varētu reģistrēt savstarpējo Saules un starpzvaigžņu vēju ietekmi.

"Voyager 2" tiek uzskatīta par NASA visilgstošāko misiju. Tās mērķis ir izzināt telpu līdz pat galējai robežai, kurā jūtama Saules ietekme, publiskā paziņojumā pēc zondes izlidošanas no heliosfēras paudusi NASA pārstāve Nikola Foksa.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesa, medijs, atsaucoties uz zinātniekiem, vēsta, ka "Voyager 2" joprojām atrodas Saules sistēmā, un tās robežu jeb telpu ārpus Orta mākoņa (dēvētu arī par Epiku) pametīs vien pēc 300 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!