Foto: Reuters/Scanpix

Nevar izslēgt iespēju, ka Krievija un Baltkrievija varētu mēģināt īstenot savus mērķus Lietuvā, piesedzoties ar terorisma uzbrukumiem, uzskata Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) direktors Darjus Jaunišķis.

"Nekad nevaram būt droši, ka kāds "vientuļais vilks" vai kāds neskaidras mentālās ievirzes cilvēks Lietuvā nesarīkos terora aktu. Nepiemirsīsim arī hibrīdkaru. (..) Var būt vienkārši tā, ka terorisma aizsegā zināmi mērķi un plāni var tikt īstenoti tieši no Austrumu puses," viņš piektdien sacījis žurnālistiem pēc tikšanās ar jauno Lietuvas ministru kabinetu.

Jaunišķis apliecinājis, ka ar "Austrumu pusi" domājis Krieviju un Baltkrieviju.

Runājot par spriedzi saistībā ar terorisma draudiem, ko pēdējās nedēļas laikā atkal pastiprinājis 12 cilvēku dzīvības prasījušais terora uzbrukums vienā no Berlīnes Ziemassvētku tirdziņiem, viņš atzinis, ka terora aktu iespējamību nevar izslēgt arī Lietuvā.

"Nekad nevaram būt pilnīgi droši, ka šie notikumi neatkārtosies pie mums, un mums ir jābūt tam gataviem," sacījis Jaunišķis.

VSD direktors jaunās valdības ministrus piektdien iepazīstināja ar izlūkdienesta darbību un apdraudējumiem nacionālajai drošībai.

"Jaunajai valdībai un jaunajiem politiķiem, kas nākuši pārvaldīt valsti, ir ļoti svarīgi iepazīties ar izlūkošanas institūcijas darbu, (..) darba metodēm," viņš uzsvēris.

Arī premjerministrs Sauļus Skvernelis atzinis, ka jaunajai administrācijai darba sākumā ir ļoti vērtīgi uzzināt, kāda atbildība katram ministram ir konkrētās jomās, ieskaitot valsts drošību.

Tāpat Jaunišķis atklāja, ka šogad ir bijuši gadījumi, kad ar Krievijas izlūkdienestu saistīta spiegošanas programmatūra atklāta Seima deputātu datoros.

Kā ziņo aģentūra LETA, Lietuvas Nacionālās kiberdrošības centra vadītājs Rimtauts Čerņausks aģentūrai BNS ceturtdien pastāstīja, ka spiegošanas programmatūra atrasta trijos valsts institūciju datoros.

"Tā ievāc paroles, ievāc dokumentus un sūta uz Krieviju. (..) Šie trīs datori sūtīja datus (..) Krievijas izlūkošanas institūcijām vai uz Krievijas interneta adresēm, kas saistītas ar Krievijas spiegošanas darbību," viņš sacīja.

Pēc Čerņauska ziņām, spiegošanas programmatūra šajos datoros nonākusi neuzmanības pēc - ar USB datu nesēju starpniecību.

Ņemot vērā, ka šāda programmatūra tika atrasta gada sākumā, tas nozīmē, ka runa ir par iepriekšējā sasaukuma parlamenta deputātu datoriem.

Jaunišķis atzinis, kas tas rada apdraudējumu Lietuvas nacionālajai drošībai.

Kā ziņots, VSD plāno rīkot mācības arī jaunajiem Lietuvas Seima deputātiem, lai viņi labāk izprastu izlūkošanas būtību un lai nezināšanas pēc dažkārt netiktu novilcināta likumu pieņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!