Foto: AFP/Scanpix
Aptuveni 1500 zemnieku Nikaragvā atsakās pakļauties varasiestāžu aicinājumam pamest savas mājas vulkāna izvirduma apdraudētā teritorijā, ceturtdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Valdība trešdien izsludināja "dzelteno" brīdinājumu un lika evakuēt 300 ģimeņu, kuras dzīvo pie Nikaragvas augstākā - Sankristobala vulkāna. Par apdraudēto teritoriju ir pasludināta piecu kvadrātkilometru platība ap vulkānu, informē raidsabiedrība BBC. Iedzīvotāji stāsta, ka no vulkāna paceļas dūmu stabi, bet kokus, ceļus un mājas pārklāj balti pelni.

Daļa zemnieku pretojās amatpersonu aicinājumam atstāt savas mājas vulkāna pakājē. Valdības pārstāve Rosario Murilo tikmēr norāda, ka "vulkāna situācija ir nestabila", piebilstot, ka kopš otrdienas ir fiksēti 15 izvirdumi. Tie nav bijuši spēcīgi, tomēr nav zināms, kurā brīdī to spēks var pieaugt, skaidro Murilo.

Lai pārliecinātu iedzīvotājus atstāt apdraudēto zonu, teritorijā ir izvietoti civilās aizsardzības karavīri, pavēstīja amatpersonas. Cilvēki atsakās evakuēties, jo nevēlas atstāt savas mājvietas, pastāstīja Činandegas aptuveni 600 cilvēku lielās kopienas iedzīvotāja Maria Pereira.

Sankriostobala vulkāns, kurš atrodas aptuveni 135 kilometrus uz ziemeļrietumiem no galvaspilsētas Managvas, tiek uzskatīts par vienu no aktīvākajiem valsts vulkāniem. Pēdējo reizi tas izvirdis septembrī, nogalinot dažus mājlopus, ziņo BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!