Foto: AFP/Scanpix
Vismaz pieci cilvēki otrdien gājuši bojā un septiņi ievainoti, kad sācies Majona vulkāna izvirdums Filipīnās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vulkāns, kurš atrodas 330 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Filipīnu galvaspilsētas Manilas, otrdien izmetis gaisā pelnu mākoņus un akmeņus. Gandrīz perfektā konusa formas kalnā izvirduma brīdī kāpusi aptuveni 20 cilvēku grupa.

"Pieci nogalināti un septiņi ir ievainoti, tās ir pēdējās ziņas," paziņoja Valsts Katastrofu riska novēršanas un vadības padomes priekšnieks Eduardo del Rosario. "Mums nav bojāgājušo un ievainoto identitātes, nezinām, vai tie ir ārzemnieki, vai vietējie," turpina amatpersona. Uz vulkānu ir nosūtīta glābēju grupa.

Kalna gids telefonsarunā vietējai televīzijas pastāstīja, ka cilvēkus nosita akmeņi, kas biruši zemē pēc vulkāna sprādziena.

Izvirdums ildzis aptuveni 73 sekundes un izsviedis pelnus puskilometra augstumā, informē Filipīnu Vulkanoloģijas un seismoloģijas institūts, kas izvirdumu raksturo kā "mazu notikumu". Vulkāna aktivitātes intensitātes pieaugums nav fiksēts un trauksmes līmenis nav paaugstināts.

Tomēr nelielas pelnu un tvaiku izmešanas var notikt bez brīdinājuma, tāpēc nav ieteicams atrasties sešu kilometru rādiusā ap Majona vulkānu, uzsver speciālisti.

Majona vulkāna izvirdumi fiksēti vismaz 48 reizes. Postošākais izvirdums notika 1814. gadā, kad gāja bojā 1200 cilvēku un tika nopostītas vairākas pilsētiņas. Nesenākais izvirdums bija 2009. gadā, kad evakuēties bija spiesti desmitiem tūkstoši vietējo iedzīvotāju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!