Foto: Publicitātes attēli
Austrijas galēji labējā Brīvības partija (FPÖ) atbrīvojusi no amata Vīnes nodaļas preses sekretāru, gaismā nākot faktiem, ka viņš savā sociālā tīkla "Facebook" mājaslapā publicējis Trešā reiha ieroču SS ("Waffen SS") vienību karavīru dziesmas vārdu fragmentus.

"Mēs šo jautājumu izskatīsim rūpīgi, bet neatkarīgi no tā FPÖ Vīnes nodaļa un Štefans Gočahers turpmāk ies šķirtus ceļus," trešdien pavēstīja partija, norādot, ka lēmums stājas spēkā nekavējoties.

Atbilstoši žurnāla "Falter" ziņām Gočahers savā "Facebook" lapā publicējis vācu karavīru dziesmas "SS marschiert im Feindesland" ("SS soļo ienaidnieka zemē") vārdu fragmentus.

Gočahers žurnālam skaidroja, ka izkopējis minētās rindiņas, nezinot neko par to izcelsmi, un pauda šoku, ka tā saistāma ar "noziedzīgo organizāciju" ieroču SS.

Viņš žurnālam solījis, ka nekavējoties savā "Facebook" lapā izdzēsīs gan šīs dziesmas vārdu fragmentus, gan arī galēji labējo grupas "Stahlgewitter" dziesmu tekstu citātus.

Dziesmai "SS marschiert im Feindesland" kara gaitā radušās versijas vairāku tautu valodās, kuru karavīri cīnījās ieroču SS rindās. Latviešu versijā tā ir dziesma "Zem mūsu kājām lielceļš balts".

Eiroskeptiskā un imigrantiem naidīgi noskaņotā FPÖ bieži tiek apsūdzēta sakaros ar neonacistiem, tomēr vēlētāju priekšā partija cenšas radīt respektabla politiskā spēka tēlu.

Aptaujas liecina, ka FPÖ atbalsta 20% vēlētāju, un tā patlaban Austrijā ir trešā populārākā partija. Parlamenta vēlēšanas Austrijā gaidāmas septembrī.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!