Foto: EPA/LETA
Pazīstamās interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džuliana Asanža advokāti acina ierasties tiesā Londonā zviedru prokurori, kura izdevusi Asanža aresta orderi, trešdien ziņo raidsabiedrība CNN.

"Es aicinu Jūs, Marianne Nju, atbraukt uz Londonu šo piektdien un piedalīties nopratināšanā," žurnālistiem otrdien paziņojis viens no Asanža advokātiem Marks Stīvens.

Piektdien paredzēta pēdējā tiesas sēde, kurā lems par Asanža izdošanu Zviedrijai, saistībā ar apsūdzībām izvarošanā.

Savus advokātus atbalstījis arī "WikiLeaks" dibinātājs, norādot, ka tiesā atklājoties arvien jauni procesuālie pārkāpumi, ko veikušas Zviedrijas varas iestādes, bet neviens to pārstāvis nav uzskatījis par vajadzīgu sniegt paskaidrojumus.

Austrālijas pilsonim Asanžam Zviedrijā izvirzītas apsūdzības par seksuālu vardarbību pret divām sievietēm. Asanžs to noliedz,  apgalvojot, ka lieta ir safabricēta, lai, iespējams, viņam vieglāk piekļūtu ASV varas pārstāvji.  

"WikiLeaks" dibinātājam ASV var draudēt apsūdzīs spiegošanā un ilgstošs cietumsods. Viņš pieļauj, ka varētu tikt arī likvidēts.

Lielbritānijas prokurore Klēra Montgomerija, kas tiesā pārstāv Zviedrijas kolēģu intereses, noraidījusi aizdomas, ka zviedri darbotos ASV uzdevumā.

"Šie apglavojumi ir nepamatoti un pat, ja ASV  apdraudētu tiesājāmā tiesības, Lielbritānija iejauktos," sacīja Montgomerija.

"WikiLeaks" izpelnījies ASV valdības dusmas publiskojot slepenus dokumentus par kariem Afganistānā un Irākā, kā arī izplatot ASV diplomātiskā dienesta saraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!