Foto: EPA/LETA
Interneta vietne "WikiLeaks" svētdienas vakarā paziņoja, ka tiek pakļauta kiberuzbrukumam, bet tas neapturēšot jaunu slepenu ASV dokumentu publiskošanu.

"Pret mums pašlaik notiek masveidīgs kliedētais pakalpojumatteices uzbrukums," pavēstīja "WikiLeaks" sociālās saziņas tīklā "Twitter" dažas stundas pirms plānotās dokumentu publiskošanas.

"WikiLeaks" tomēr uzsvēra, ka tas netraucēs pārpublicēt šos dokumentus Spānijas, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un ASV laikrakstiem, kas to plāno darīt jau svētdienas vakarā.

""El Pais", "Le Monde", "Spiegel", "Guardian" un "New York Times" šovakar publicēs daudzus ASV vēstniecību ziņojumus, pat ja "WikiLeaks" pārtrauks darboties," teikts tīklā "Twitter" publicētajā paziņojumā.

"WikiLeaks" interneta vietne svētdienas vakarā nebija pieejama.

Ir gaidāms, ka jaunajā dokumentu paketē būs vairāki tūkstoši diplomātu ziņojumu par Krievijas, Afganistānas un Vidusāzijas valstu politiķu korupciju. Šajos ziņojumos izteiktie apgalvojumi ir pietiekami nopietni, lai būtu nepatīkami dažu valstu valdībām.

Daži no dokumentiem, kurus "WikiLeaks" plāno publiskot, liecina par to, ka Turcija ir palīdzējusi ""Al Qaeda" Irākā, savukārt ASV ir atbalstījušas Turcijas kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

"WikiLeaks" šonedēļ pavēstīja, ka jaunā dokumentu pakete būs septiņas reizes lielāka nekā oktobrī publiskotie aptuveni 400 tūkstoši Pentagona dokumentu par karadarbību Irākā.

Augustā "WikiLeaks" publiskoja apmēram 90 tūkstošus dokumentu par karadarbību Afganistānā.

Pentagons ir nosodījis šo dokumentu nodošanu atklātībā, norādot, ka šādas informācijas publiskošana var provocēt uzbrukumus ASV karavīriem visā pasaulē un apdraud cilvēkus, kas sadarbojās ar ASV spēkiem un kuru identitāte ir atklāta šajos dokumentos.

"WikiLeaks" vadītājs Džuljens Esanžs uzskata, ka publiskotie dokumenti liecina par kara noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!