Jaunākais starptautiskās vides aizsardzības organizācijas WWF pētījums rāda, ka sintētiskās ķīmiskās vielas negatīvi ietekmē daudzu Arktikas dzīvnieku, piemēram, polārlāču, balto vaļu, roņu un putnu, veselību.
Vairāki Arktikā iepriekš veikti pētījumi ir apstiprinājuši, ka tur mītošo dzīvnieku organismi ir piesārņoti ar vielām, kas aizliegtas jau pirms vairākiem gadiem vai pat gadu desmitiem, piemēram, polihlorētie bifenili (PHB) un hlororganiskie pesticīdi. Zinātnieki norāda, ka agrāk vidē nokļuvušajām ķimikālijām mūsdienās pievienojas vēl jaunas, piemēram, bromētie liesmu novērsēji un perfluorētās ķīmiskās vielas. Daļa šo vielu joprojām tiek izmantotas rūpniecībā un atrodamas pat sadzīves precēs.

Kaut arī Arktika atrodas tālu no aktīvākajiem rūpniecības un lauksaimniecības reģioniem, cilvēka radītās ķīmiskās vielas tur nokļūst un uzkrājas. Sintētiskās ķimikālijas ceļo pa gaisu un ūdeni. Tās var nokļūt Arktikā lietus vai sniega sastāvā, kā arī ceļot pa okeāniem, upju straumēm un kūstošu ledu, tās var pārnēsāt migrējošie dzīvnieki.

Neraugoties uz to, ka ir sarežģīti pierādīt tiešu cēloņsakarību starp Arktikas ķīmisko piesārņojumu un dzīvnieku imūnsistēmas novājināšanos, hormonālās sistēmas traucējumiem un uzvedības izmaiņām, pētījuma gaitā atrasti nozīmīgi pierādījumi, kas norāda uz šādu saistību.

"Mēs vairs nedrīkstam ignorēt pierādījumus, kas norāda, ka sintētiskās ķimikālijas apdraud savvaļas dzīvnieku veselību", norāda WWF Starptautiskās Arktikas programmas direktore Samata Smita. "Šobrīd vecajām, sen aizliegtajām vielām pievienojas jaunas, kas arī uzkrājas polārlāču, vaļu un citu Arktikas dzīvnieku organismos."

WWF ir satraukti, ka toksiskais piesārņojums kopā ar citiem draudiem Arktikai - klimata pārmaiņām, dzīvotņu zudumu un samazinātu barības daudzumu – varētu apdraudēt Arktikā mītošo sugu izdzīvošanu. Arktikas ķīmiskais piesārņojums apdraud arī vietējo iedzīvotāju veselību, jo nozīmīgu daļu viņu pārtikas veido jūras dzīvnieki.

Lai risinātu esošās problēmas un neradītu jaunas nākotnē, WWF pieprasa nekavējoties iekļaut stingrākus ķīmisko vielu pārbaužu noteikumus Eiropas Savienības jaunā ķimikāliju regulā – REACH – kas šobrīd ir pieņemšanas procesā. Tikai spēcīga regula spēs apturēt globālo eksperimentu ar cilvēku un dabas veselību, uzsver WWF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!