Video apmaiņas vietne "YouTube" trešdien paziņoja, ka Lībijā un Ēģiptē ierobežo piekļuvi amatieru filmai, kas izraisījusi musulmaņu saniknojumu un pret ASV vērstus vardarbīgus protestus.

"Video, kas plaši pieejams globālajā tīmeklī, pilnībā atbilst mūsu vadlīnijām un tādēļ paliks "YouTube"," paziņoja kompānija, piebilstot, ka "tomēr, ņemot vērā sarežģīto situāciju Lībijā un Ēģiptē, abas valstīs uz laiku ierobežota pieeja tam. Savās sirdīs esam kopā ar cilvēkiem, kas tika noslepkavoti vakardienas uzbrukuma Lībijā".

Bruņoti demonstranti, kas protestēja pret filmu, kas, viņuprāt, aizskar islāmu, otrdienas vakarā uzbruka ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kur nogalināja ASV vēstnieku Lībijā un vēl trīs amerikāņu diplomātus, un ASV vēstniecībai Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

ASV amatpersonas paziņojušas, ka ekstrēmisti ir izmantojuši protestus pret filmu kā ieganstu uzbrukumam ar šaujamieročiem un raķešgranātām.

ASV veidotā amatieru filma ir dublēta arābu valodā un pārraidīts dažos Ēģiptē bāzētus televīzijas kanālos.

Lai gan par 14 minūšu garās filmas veidotājiem ir pieejama pretrunīga informācija, domājams ASV dzīvojošu Ēģiptes kristiešu minoritātes pārstāvju producētā, filma, kā uzskata demonstranti, aizskar pravieti Muhamedu, kas islāma ticībā ir zaimošana.

Filmu nosodījis arī Arābu līgas ģenerālsekretāra vietnieks Ahmeds ben Helli, sakot, ka "tajā ir pravieti Muhamedu aizskaroši elementi" un to "nosoda kristieši un musulmaņi" visā arābu pasaulē.

Laikraksts "Wall Street Journal" vēstīja, ka filmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums") veidojis 52 gadus vecs Izraēlā dzimis amerikānis Sems Basils, kas Kalifornijas dienvidos strādā par nekustamo īpašumu attīstītāju. Viņš laikrakstam teicis, ka "islāms ir vēzis", un arī filmā esot pausts, ka islāms ir naidpilna reliģija.

Filmu aizstāv Floridas garīdznieks Terijs Džonss, kas iepriekš izpelnījies plašu kritiku par islāma svēto rakstu Korāna dedzināšanu.

Džonss aizstāvēja, ka filma nav domāta musulmaņu aizskaršanai, bet gan "patiesības par Muhamedu, kas iespējams nav tik plaši zināmas, atklāšanai".

"Ir skaidrs, ka, rakstot Korānu, Dievs viņu neietekmēja," uzsvēra priesteris.

Afganistānas valdība trešdien deva rīkojumu valsts interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt piekļuvi videoapmaiņas vietnei "YouTube", lai iedzīvotāji nevarētu noskatīties filmu, kas tiek uzskatīta par islāmu zaimojošu un ir izraisījusi vardarbīgus protestus.

Tomēr pēc apmēram pusotras stundas piekļuve "YouTube" tika atjaunota.

Protesti notika dienā, kad tika pieminēta 11.gadadiena kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV.

Pēc vardarbīgajiem protestiem ASV prezidents Baraks Obama deva rīkojumu pastiprināt drošību ASV diplomātiskajās pārstāvniecībās ASV, kā arī no Lībijas tika evakuēti ASV diplomāti, bet uz Lībiju nosūtīti divi ASV Jūras spēku mīnu eskadras kuģi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!