Lielbritānijas tiesa piektdien pārcēlusi Krievijas lūguma par Ičkerijas (Čečenijas) vēlētā prezidenta Aslana Mashadova īpašā pārstāvja Ahmeda Zakajeva izdošanu izskatīšanu uz 9.jūniju, vēstī interneta medijs RKB.
19.maijā lietā iesaistītās puses tiksies Londonas tiesā bez Zakajeva līdzdalības, lai apspriestu sagatavotības līmeni izdošanas procesa sākšanai. Zakajevs atrodas brīvībā pret drošības naudu, bet viņa pase glabājas britu policijā. Tomēr viņš brīdināts, ka brīvprātīgas neierašanās gadījumā uz tiesu 9.jūnijā viņu arestēs.

Krievijā Zakajevam ir izvirzītas apsūdzības pēc 11 kriminālkodeksa pantiem, tai skaitā par terorismu, slepkavībām, cilvēku nolaupīšanu un līdzdalību bruņotā dumpī.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija janvārī pilnvaroja Londonas miertiesu sākt Zakajeva izdošanas procedūru. Process var turpināties vairākus mēnešus.

Krievija ir nodevusi Londonai dokumentus, kas it kā apstiprina Zakajeva vainu smagos noziegumos, tajā skaitā miliču slepkavībās un ķīlnieku sagrābšanā.

Zakajevs ieradās Londonā decembra sākumā un tika aizturēts pēc Krievijas prasības. Čečenijas prezidenta pārstāvi atbrīvoja, kad britu aktrise Vanesa Redgreiva samaksāja par viņu 50 000 mārciņu (47 000 latu) drošības naudu.

Pirms tam vairāk nekā mēnesi Zakajevs pēc Krievijas izdota aresta ordera pavadīja apcietinājumā Dānijā, taču Dānijas tiesa neatzina Krievijas iesniegtos pierādījumus par pietiekamiem un Zakajevu atbrīvoja.

Zakajevs uzskata, ja Lielbritānija viņu izdos Krievijai, tā līdz ar to izteiks atbalstu daudz kritizētajai Maskavas militārajai kampaņai Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!