Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Facebook" izveidotājs Marks Zakerbergs sarunā ar Eiropas Savienības (ES) iekšējo tirgus jautājumu komisāru Tjerī Bretonu aicināja demokrātiskajām valdībām pastiprināt savstarpējo sadarbību, kā arī brīdināja uzmanīties no Ķīnas interneta kontroles modeļa izplatīšanās, raksta "Politico".

Zakerbergs pirmdien tiešsaistes sarunā brīdināja komisāru, kurš atbild arī par ES Aizsardzības rūpniecības un kosmosa ģenerāldirektorātu, ka Ķīnas interneta kontroles modelis neņem vērā cilvēktiesības. "Tā izplatība ir patiešām bīstama. Es uztraucos par šāda modeļa izplatīšanos citās valstīs," norādījis "Facebook" radītājs.

Labākās zāles pret to ir skaidrs Rietumu demokrātisko sabiedrību izstrādāts regulējošs rāmis, kas varētu kļūt par standartu visai pasaulei, viņš norādījis.

Zakerbergs, kuram ir tikai 36 gadi un kurš tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē, jau iepriekš vairākkārt kritizējis Ķīnas kontroles modeli. Pērnā gada oktobrī viņš Ķīnu apsūdzēja cenzūrā, kad tajā izstrādātais sociālais tīkls "TikTok" pakļāvās valdības prasībām attiecībā uz Honkongas protestu atspoguļošanu. "TikTok" pārstāvji gan to noliedza.

Kopš pārmetumiem par to, ka "Facebook" kļuvusi par platformu dažādu valsts un privātu aktoru izvērstām kampaņām, lai tādējādi iespaidotu politisko noskaņojumu un attiecīgi vēlēšanu iznākumu, tostarp ar viltus informācijas palīdzību, globālais koncerns ir aktīvi pievērsies cīņai pret dezinformāciju. Tagad Zakerbergs arī personīgi ES komisāram atklājis, ka iestājas par dziļāku sadarbību ar demokrātiskām institūcijām, tādējādi atzīmējot regulācijas nepieciešamību.

Francūzis Bretons iepriekšējā sarunā ar "Facebook" vadītāju februārī bijis skeptisks par amerikāņu soctīkla izveidotāja pausto, atzīmē "Politico". Tomēr tagad komisārs uzteicis "Facebook" soli izveidot Pārskata padomi – neatkarīgu ekspertu un bijušo politiķu veidotu grupu, kas darbosies kā "Facebook" iekšējā augstākā tiesa satura moderēšanas strīdos.

Bretons arī atzinīgi vērtējis ideju veidot vienotu pārvaldības modeli, kurā līdzdarbotos interneta platformas un valstiskas institūcijas. "Tas ir tas, ko es cenšos izveidot. Jo mazāk mēs regulēsim, jo labāk, bet, ja mēs nevaram rast citu veidu, mēs izstrādāsim noteikumus," viņš teicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!