Foto: Reuters/Scanpix
Kazahstānas pilsētā Žanaozenā, kurā joprojām ir spēkā ārkārtas stāvoklis, trešdien aizturēti un arestēti vairāki aizdomās par masu nekārtību un grautiņu organizēšanu turēti, atsaucoties uz pilsētas komandanta paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Līdz šodienai ir arestēti astoņi cilvēki. Pieci cilvēki ir aizturēti aizdomās par nekārtību organizēšanu," trešdien preses brīfingā Žanaozenā paziņoja pilsētas komandants Amanžols Kabilovs.

Viņš sacīja, ka nekārtību laikā gāja bojā 14 un tika ievainoti 99 cilvēki. Lūgts komentēt internetā atrodamo video, kurā redzams, kā policijas darbinieki šauj uz bēgošiem cilvēkiem, Kabilovs atbildēja, ka ar to nodarbojas Kazahstānas Iekšlietu ministrijas izmeklēšanas grupa.

Jau ziņots, ka Vairāki tūkstoši cilvēku Kazahstānā pirmdien protestēja pret, viņuprāt, valsts izraisītajām vardarbīgajām sadursmēm, kurās pagājušās nedēļas beigās ar naftu bagātajā Mangistau apgabalā valsts rietumos gājuši bojā vismaz 15 cilvēku.

Cilvēki aicināja varas iestādes izvest karavīrus no Žanaozenas pilsētas, kur piektdien sadursmēs starp streikojošajiem naftas uzņēmuma strādniekiem un policiju gāja bojā vismaz 14 cilvēku.

Savukārt viens cilvēks gāja bojā un 11 tika ievainoti sestdien, kad desmitiem protestējošo apturēja pasažieru vilcienu ar vairāk nekā 360 pasažieriem Šetpes ciemata stacijā, kas atrodas apmēram 100 kilometru no Aktau. Viņi aicināja vilciena pasažierus atbalstīt naftas nozarē strādājošo masu nemierus. Pēc tam nekārtības izcēlās arī ciematā.

Ģenerālprokuratūra svētdien paziņoja, ka 14 cilvēki gājuši bojā Žanaozenā, kur piektdien sākās protesti, un viens cilvēks gājis bojā Šetpē, tomēr novērotāji uzsver, ka bojāgājušo skaits varētu būt arī lielāks.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs sestdien Žanaozenā izsludināja 20 dienu ilgu ārkārtas stāvokli, nodēvējot nekārtību cēlājus par huligāniem, kuriem esot samaksāts, lai viņi destabilizētu situāciju reģionā un uzbruktu miermīlīgajiem iedzīvotājiem.

Savukārt opozīcijas vietnes internetā nosodīja policiju par uguns atklāšanu pret neapbruņotu pūli un konflikta starp Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompāniju "KazMunaiGas" un tās strādniekiem saasināšanu.

Vardarbīgi protesti Kazahstānā ir retums divdesmit gados kopš neatkarības atgūšanas no Padomju Savienības.

Naftas kompānijas "KazMunaiGas Exploration Production" (KMG EP), kuras lielākais akcionārs ir Kazahstānas valsts naftas un gāzes kompānija "KazMunaiGas", rūpnīcā "Ozenmaunaigas", kas atrodas netālu no Mangistau apgabala Žanaozenas, šogad notika trīs mēnešus ilgs darbinieku streiks, kura dēļ kompānija atlaida 989 darbiniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!