Foto: Publicitātes foto



Spāņu apģērbu uzņēmums "Zara" pēc ebreju protestiem spiests no pārdošanas izņemt strīpainu bērnu pidžamu ar dzeltenu zvaigzni, jo protestētāji tā saskatījuši holokausta šausmas, trešdien, 27.augustā, raksta "The Telegraph".

Mazuļiem domātā pidžama garām piedurknēm tika daudz aprakstīta Izraēlas presē, kur teikts, ka tā ļoti līdzinās formai, kuru ieslodzītie bija spiesti nēsāt nacistu nāves nometnēs. Tiesa, nāves nometnēs ieslodzīto formām bija vertikālas svītras, bet "Zara" pidžamai - ir horizontālas svītras.

Apģērbu ražotāji gan skaidroja, ka svītras un dzeltenā zvaigzne izvēlētas, lai pidžama līdzinātos amerikāņu šerifa formai. Taču pēc "vētras", kas sacēlās sociālajos tīklos, piemēram, mikroblogošanas vietnē "Twitter", uzņēmums atsauca pidžamas ražošanu un tirgošanu.

"Mēs no sirds atvainojamies un vēlamies uzsvērt, ka šādu modeli radīt mūs iedvesmoja klasiskās vesternu filmas," teikts trešdien izplatītajā uzņēmuma paziņojumā. "Tomēr mēs varam saprast, ka esam aizskāruši kāda jūtas un mēs patiesi atvainojamies, ja aizskārām kādu no mūsu klientiem," teikts paziņojumā. Trešdien izplatītajā paziņojumā "Zara" norāda, ka pidžamas veikalos vairs nav nopērkamas un Turcijā esošajā ražotnē tās vairs neražos.

"Svītraina pidžama ar dzeltenu zvaigzni bērnam, tas noteikti ir šerifa krekls jūsu trīs gadus vecajam mazulim. Protams, kas gan cits tas varētu būt," pēc uzņēmuma paziņojuma savā blogā rakstīja kāds Izraēlas žurnālists. "Holokaustā izdzīvojušajiem, viņu radiem un draugiem Izraēlā šis vēstījums ir pilnīgi skaidrs," teikts Ebreju preses paziņojumā. Savukārt Ebreju kongresa runasvīrs sacīja, ka pidžamas apģērba dizains "atgādina holokaustu".

Portāls atgādina, kad šī nav pirmā reize, kad "Zara" iekuļas nepatikšanās dizaina dēļ. 2007.gadā Spānijas uzņēmums bija spiests atsaukt no ražošanas rokassomiņas, kuru rotājumi atgādināja svastiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!