Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandiera ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšana ASV raķešu triecienā Irākā ir "bīstama eskalācija", piektdien norādīja Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs, brīdinot ASV, ka tās ir pilnībā atbildīgas par sekām.

"ASV pastrādātais starptautiskā terorisma akts, uzbrūkot ģenerālim Soleimani un viņu nogalinot, ir ārkārtīgi bīstama un muļķīga eskalācija," ministrs norādīja tviterī.

"ASV ir atbildīga par visām sava nelietīgā avantūrisma sekām," viņš piebilda.

ASV Aizsardzības ministrija iepriekš paziņoja, ka Soleimani, kurš piektdien gāja bojā raķešu uzbrukumā Bagdādes lidostai, ir nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa norādījuma.

Jau ziņots, ka uz Bagdādes starptautisko lidostu piektdien tika izšautas vismaz trīs raķetes, nogalinot astoņus cilvēkus un aizdedzinot automašīnas. Starp nogalinātajiem ir Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss.

"Hashed al Shaabi" paziņoja, ka Soleimani un Muhandiss "tika nogalināti ASV triecienā, kas bija vērsts pret viņu automobili uz Bagdādes starptautiskās lidostas ceļa".

"Hashed al Shaabi" ir šiītu bruņoto vienību tīkls, no kurām daudzas ir tuvās attiecībās ar Teherānu, un šīs vienības ir oficiāli inkorporētas Irākas valsts drošības spēkos. Tā vadītāja vietnieks Muhandiss ir bijis iekļauts ASV melnajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!