Zarnu nūjiņas infekcija Vācijā ir nopietna, tomēr Eiropas Savienība (ES) negrasās aizliegt gurķu tirdzniecību vai ceļojumus uz infekcijas izplatīšanās epicentru Hamburgu, trešdien paziņoja ES veselības un patērētāju jautājumu komisārs Džons Dalli.

Dalli uzsvēra, ka ir nepieciešams turpināt rūpīgas pārbaudes, lai noskaidrotu infekcijas izcelsmes avotu pēc tam, kad neapstiprinājās sākotnējie minējumi, ka pie vainas ir no Spānijas importēti gurķi.

"Pēdējo pāris dienu laikā mums ir jārisina nopietna krīze," preses brīfingā Briselē teica Dalli, solot, ka jaunākie pārbaužu rezultāti būs zināmi trešdienas vakarā vai ceturtdien.

Viņš uzsvēra, ka, mirušo un inficēto skaitam pieaugot, ir svarīgi, lai cilvēki atceras, ko un kur ir ēduši pēdējo 10 dienu laikā.

Tāpat komisārs veselības jautājumos norādīja, ka gurķu tirdzniecības aizliegums vai aizliegums ceļot uz Vācijas ziemeļu daļu nebūtu piemērots.

"Infekcijas uzliesmojums ir ierobežots noteiktā ģeogrāfiskā teritorijā Hamburgas pilsētas apkaimē," teica komisārs, piebilstot, ka "uzliesmojums, šķiet, sāk mazināties".

"Pēdējo pāris dienu laikā ir hospitalizēti mazāk cilvēki nekā iepriekš," klāstīja Dalli.

Dalli informēja, ka 373 cilvēki saslimuši ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), ko izraisa toksīnu producējošā baktērija 'Escherichia coli' (zarnu nūjiņa).

Līdz šim tiek ziņots par 16 zarnu nūjiņas infekcijas upuriem, no kuriem viena sieviete mirusi Zviedrijā, bet 15 cilvēki miruši Vācijā.

Nedz Vācijas, nedz ES amatpersonas nav apstiprinājušas patieso infekcijas izcelsmes avotu.

Spānija un Nīderlande ir pieprasījušas kompensācijas no ES, jo sākotnēji tika ziņots, ka zarnu nūjiņas infekcijas avots ir no šim valstīm importēti gurķi, tādēļ kritās to eksports, bet pretēji iepriekš izskanējušajai informācijai izrādījās, ka cilvēku saslimšanu ar bīstamo zarnu infekciju Vācijā nav izraisījuši Spānijā audzētie gurķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!