Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina ir gatava vest sarunas ar Krieviju par Krimas atpakaļnodošanas nosacījumiem, ja Ukrainas armija pretuzbrukuma gaitā nonāks līdz Krimas administratīvajām robežām, intervijā laikrakstam "Financial Times" sacīja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Andrijs Sibiha.

"Ja mums izdosies sasniegt mūsu stratēģiskos mērķus kaujas laukā un kad mēs būsim nonākuši uz administratīvās robežas ar Krimu, mēs esam gatavi atšķirt diplomātisko lappusi apspriešanai, bet tas nenozīmē, ka mēs izslēdzam iespēju atbrīvot Krimu militārā ceļā," sacīja Sibiha.

Viņš piebilda, ka arvien biežākie Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un viņa administrācijas amatpersonu pārspriedumi par Krimu ir saistīti ar plānoto Ukrainas armijas uzbrukumu.

Laikraksts norāda, ka Sibihas vārdi ir "visskaidrākais paziņojums par ieinteresētību sarunās ar Krievijas Federāciju" kopš 2022.gada aprīļa.

Ukrainas vadība vairākkārt norādījusi, ka karš ar Krieviju var tikt izbeigts tikai pēc Krievijas karaspēka aiziešanas no pilnīgi visas Ukrainas teritorijas un Ukrainas suverenitātes atjaunošanas starptautiski atzītajās 1991.gada robežās, tas ir, arī Krimā un Donbasā.

Līdz pēdējam laikam Kijiva runāja vienīgi par militāru Krimas atgūšanas operāciju.

Krievijas un Ukrainas sarunas par konflikta noregulējumu notika 2022.gada februārī un martā, bet kopš aprīļa, kad gaismā nāca fakti par mierīgo iedzīvotāju masveida slepkavībām Krievijas okupētajā Bučā, tās tika iesaldētas.

Kremlī vairākkārt norādījuši, ka nekādu sarunu par 2014.gadā okupētās Krimas statusu nevar būt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!