Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzrunā konferencē Hāgā ceturtdien ierosinājis izveidot īpašu tribunālu, lai izmeklētu Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Esošās tiesu institūcijas nevar saukt pie atbildības visas vainīgās puses. Tāpēc ir nepieciešams īpašs tribunāls, lai izskatītu Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu," ar videozvana starpniecību klātesošajiem sacīja Zelenskis.

"Tribunāls, kas nodrošinās taisnīgu un likumīgu sodu tiem, kas uzsāka šo katastrofu sēriju," viņš piebilda.

"Ir jābūt obligātam un principiālam sodam visiem Krievijas noziedzniekiem," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Konferenci organizēja Starptautiskā krimināltiesa, Eiropas Komisija (EK) un Nīderlande. Konferences mērķis ir panākt, lai Ukrainā pastrādātie noziegumi nepaliek nesodīti.

"Kamēr mēs runājam, bērni, sievietes un vīrieši dzīvo šausmās," izteicās Starptautiskā krimināltiesas prokurors Karims Hans.

Starptautiskā krimināltiesa sāka izmeklēt kara noziegumus Ukrainā martā neilgi pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma.

Starptautiskā krimināltiesa ir pēdējā tiesu instance lietās ar smagām apsūdzībām, piemēram, apsūdzībām genocīdā, noziegumos pret cilvēci un kara noziegumos gadījumos, kad dalībvalstis nespēj vai nevēlas izmeklēt šīs lietas.

Arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba šodien aicināja izveidot īpašu tiesu, lai tiesātu agresijas noziegumu - vienas valsts uzbrukumu otrai politiska vai militāra līdera vadībā.

Taču Starptautiskā krimināltiesa nevar izskatīt šādu lietu, ja valsts nav ratificējusi Romas statūtus. Nedz Ukraina, nedz Krievija nav ratificējušas šo Starptautiskās krimināltiesas dibināšanas dokumentu.

Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisārs Didjē Rendērs konferencē norādīja, ka sākti 20 000 izmeklēšanu par krievu pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!