Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicināja Krievijas karavīrus nedoties karot uz Ukrainu un brīdināja, ka tūkstoši no viņiem tiks nogalināti vai ievainoti.

"Mums ir zināms, ka Krievijas pavēlniecība gatavojas jauniem lieliem zaudējumiem. Tajās apakšvienībās, kuru personālsastāvs tika gandrīz pilnībā iznīcināts vai būtiski novājināts martā un aprīlī, vervē jaunus cilvēkus. Ar vāju motivāciju. Ar vāju kaujas pieredzi. Viņi vienkārši grib savākt vajadzīgo skaitu. Lai varētu mest uzbrukumā arī šīs apakšvienības," sacīja Zelenskis sestdienas vakarā ierakstītajā videouzrunā.

"Krievijas pavēlniecība lieliski saprot, ka vēl tūkstošiem Krievijas karavīru tiks nogalināti un tūkstošiem tiks ievainoti tuvākajās nedēļās. (..) Viņi šajā Krievijai bezjēdzīgajā karā zaudējuši jau vairāk nekā 23 tūkstošus karavīru. Taču neapstājas," teica Ukrainas prezidents.

"Bet kādēļ tas vajadzīgs pašiem krievu karavīriem? Kāpēc tas vajadzīgs viņu tuviniekiem? Krievijas komandieri melo saviem karavīriem, kad saka, ka viņus gaida kaut kāda nopietna atbildība par atteikšanos karot. Turklāt nestāsta, piemēram, par to, ka Krievijas armija gatavo papildu refrižeratorus līķu glabāšanai. Nestāsta, kādus jaunus "plānotus" zaudējumus sagaida ģenerāļi," sacīja Zelenskis.

"Katrs Krievijas karavīrs var izglābt savu dzīvību. Jums labāk būtu palikt dzīviem Krievijā, nevis iet bojā mūsu zemē," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Viņš teica, ka karš Ukrainā tik tālu novājinājis Krieviju, ka 9. maija parādē Maskavā būšot mazāk militārās tehnikas.

"Mūsu aizstāvji iznīcinājuši jau vairāk nekā tūkstoti Krievijas tanku. Gandrīz divsimt Krievijas lidmašīnu. Gandrīz divarpus tūkstošus bruņoto kaujas mašīnu. Protams, okupantiem rezervēs vēl ir tehnika. Jā, viņiem vēl ir raķetes triecieniem mūsu teritorijai. Taču šis karš jau tā novājinājis Krieviju, ka viņi pat ir spiesti plānot mazāk militārās tehnikas dalībai parādē Maskavā," sacīja Zelenskis.

Viņš aŗī solīja, ka tiks atbrīvotas Hersona, Nova Kahovka, Melitopole, Berdjanska un citas Krievijas karaspēka okupētās pilsētas.

"Protams, priekšā vēl ir ļotii daudz darba. Okupanti joprojām ir uz mūsu zemes, joprojām neatzīst savas tā dēvētās operācijas acīmredzamo izgāšanos. Vēl jākaro un jāvelta visi spēki, lai padzītu okupantus. Mēs to izdarīsim. Ukraina būs brīva. Tiks atbrīvota gan Hersona, gan Nova Kahovka, Melitopole, Berdjanska, Dniprorudne un visas, visas pārējās uz laiku okupētās pilsētas un apdzīvotās vietas, kurās okupenti sevi iztēlo par saimniekiem," teica Ukrainas prezidents.

Viņš piebilda, ka Ukrainas karogs atgriezīsies visur, kur tam pienākas būt.

"Atgriezīsies kopā ar normālu dzīvi, kuru Krievija vienkārši nespēj nodrošināt pat savā teritorijā," sacīja Zelenskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!