Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Pekinas centienus izbeigt Krievijas iebrukumu Ukrainā vērtējot piesardzīgi, bet ir izteicis vēlmi satikt Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, lai apspriestu Ķīnas pamiera priekšlikumus, vēsta medijs "Politico".

Piektdienas preses konferencē Kijivā Zelenskis apgalvojis, ka ir atvērts apsvērt daļu no Ķīnas piedāvātā 12 punktu miera plāna, ko Ķīnas Ārlietu ministrija publicēja 24. februārī.

NATO un Eiropas Savienība (ES) Ķīnas iniciatīvu iepriekš nokritizēja. Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena norādījusi: "Ķīna ir izvēlējusies, kurā pusē nostāties Ukrainas konfliktā."

Pekina vairākkārt izteikusies, ka šajā karā ir neitrāla, tomēr vienlaicīgi atgādina par savām "bezlimita" attiecībām ar Kremli. Ķīna ir atteikusies kritizēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina iebrukumu Ukrainā, skaidro medijs.

Zelenskis apgalvojis, ka tikšanās ar Sji varētu būt noderīga abām valstīm un globālajai drošībai. "Cik es zinu, Ķīna ciena vēsturisko neatkarību. Fakts, ka Ķīna ir sākusi runāt par Ukrainu, manuprāt, ir pozitīvs. Jautājums ir, kas sekos šiem vārdiem. Jautājums ir par Ķīnas soļiem un kur tie novedīs," skaidroja prezidents.

Zelenska administrācijas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks sestdien platformā "Twitter" Ķīnas piedāvājumus raksturojis kā "nereālus".

Zelenskis arī brīdināja Pekinu pret Krievijas nodrošināšanu ar ieročiem. Bažas par Ķīnas militāro atbalstu Krievijai izteikušas arī Rietumu valstis. "Delfi" iepriekš ziņoja, ka Ķīna apsver Krievijai sūtīt dronus un munīciju.

"Es ļoti vēlētos ticēt, ka Ķīna nepiegādās ieročus Krievijai. Man tas ir svarīgi," uzsvēra Zelenskis.

Arī NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs piektdien komentēja, ka alianse novēro Ķīnas aktivitātes. Viņš apgalvoja, ka Ķīnas palīdzības sūtīšana Krievijai būtu "liela kļūda".

Jebkurš piedāvājums apturēt karu būtu pieņemams, ja tas nozīmētu, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins atsauktu savu karaspēku no okupētajām Ukrainas teritorijām, apgalvo Zelenskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!