Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis 5. augustā notikušā telefonsarunā ar Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko apspriedis 33 Krievijas pilsoņu aizturēšanu Baltkrievijā, teikts Ukrainas augstās amatpersonas tīmekļa vietnē.

Baltkrievijā Krievijas privātās militārās kompānijas algotņi tika aizturēti 29. jūlijā. Minska tos tur aizdomās par nekārtību un teroraktu gatavošanu prezidenta vēlēšanu laikā. Maskava tikmēr apgalvoja, ka tie ir apsardzes darbinieki, kas cauri Baltkrievijai bija ceļā uz Turciju.

Ukrainas mediji ziņoja, ka vismaz daļa no aizturētajiem algotņiem identificēti kā iepriekš karojuši prokremlisko spēku pusē Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka mēģinās panākt šo personu izdošanu.

"Ceru, ka visi par teroristiskām darbībām Ukrainas teritorijā aizdomās turētie tiks mums izdoti saukšanai pie kriminālatbildības saskaņā ar spēkā esošiem starptautiskiem dokumentiem," telefonsarunā teicis Zelenskis.

Ukrainas prezidents arī pauda cerību, ka personām, kas saistītas ar nelikumīgu formējumu darbībām Donbasā, neizdosies izvairīties no taisnīga soda.

Zelenskis sarunas laikā informēja, ka Ukrainas prokuratūra veic izmeklēšanu par aizturēto darbībām Donbasā, savukārt Lukašenko norādījis, ka tiesībsargājošās iestādes šajā jautājumā sadarbosies ar Krieviju un Ukrainu parakstīto starptautisku līgumu ietvaros.

Kaujinieku aizturēšana Baltkrievijā notika pirms 9. augusta prezidenta vēlēšanām. Par dažādiem drošības incidentiem Baltkrievijā tieši pirms vēlēšanām var lasīt šeit. Savukārt par to, kā gadsimtu mijā bez pēdām pazuda Lukašenko oponenti, skatāms te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!