Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ielūdzis Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu apciemot Ukrainu, vēsta aģentūra "Reuters".

"Mēs esam gatavi viņu redzēt šeit Ukrainā," intervijā ar aģentūru AP apgalvoja Zelenskis.

Sji ar Zelenski nav runājis kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pagājušā gada februārī. Tomēr pagājušajā mēnesī Ķīna nāca klajā ar 12 punktu miera plānu, kurā it kā norādīts "politisks risinājums Ukrainas krīzei".

Pēc Zelenska izteiktā uzaicinājuma Ķīnas līderim, Krievija komentēja: "Mēs apzināmies Ķīnas balansēto pozīciju. Mēs to augstu vērtējam un uzskatām, ka Ķīnas līderis pats pieņem lēmumus par konkrētu kontaktu lietderību. Šajā situācijā mums nav tiesību piedāvāt jebkādu padomu," komentēja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Delfi" iepriekš ziņoja, ka Sji Ķīnas nostāju Krievijas agresijas jautājumā ir raksturojis kā "nemainīgi objektīvu un bezkaislīgu" un atzīmējis, ka Ķīna "velta aktīvas pūles, lai veicinātu izlīgumu".

Aizvadītajā nedēļā, ciemojoties Krievijā, Sji iebrukumu apsprieda ar, kā viņš pats raksturojis "tuvu draugu", prezidentu Vladimiru Putinu. Vairāku dienu ilgušā vizītē abu diktatoru sarunas tomēr nevainagojās risinājumos par to, kā apturēt karu.

Ķīnas miera plānu ar noraidošu attieksmi vērtējusi Vašingtona, atsaucoties uz faktu, ka Pekina nav nosodījusi Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā. ASV uzskata, ka pamiers šobrīd dotu iespēju Krievijai turpināt kontroli pār okupētajām Ukrainas teritorijām un dotu iespēju tās karaspēkam pārgrupēties. Vienlaikus Rietumos ir bažas par iespējamām Ķīnas ieroču piegādēm Krievijai, kuras varētu palīdzēt Maskavai tās karā pret Ukrainu.

Ukraina Ķīnas miera plānu vērtējusi atzinīgi, tomēr Zelenskis norādīja, ka to apsvērtu tikai, ja Krievijas karaspēks pilnībā pamestu Ukrainas teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!