Foto: EPA/Scanpix/LETA

Lai Krievijai liegtu iespējas arī turpmāk finansēt karu Ukrainā, tās kontos par naftu un gāzi jābūt nullei, uzrunājot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputātus, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Vitāli svarīgi liegt agresorvalstij ienākumus no naftas un gāzes eksporta. Krievijai ir jāredz nulle savos kontos, lai aizdomātos par miera izdevīgumu. Tieši tādai jābūt Eiropas Savienības (ES) sankciju pakešu jēgai," sacīja Zelenskis.

Viņš arī aicināja Eiropu turpināt meklēt ceļus, lai risinātu sekojošus jautājumus - lai piespiestu Krieviju pildīt Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) prasības un nodrošināt demilitarizētu zonu ap Zaporižjas atomelektrostaciju, lai izveidotu starptautisku tribunālu Krievijas un tās vadības noziegumu lietās, lai rastu mehānismus un piedzītu no Krievijas kompensācijas par Ukrainai nodarīto zaudējumu.

Ukrainas prezidents nosodīja valstis, kas neatbalsta pilnīgu Krievijas izolāciju un turpina uzstāt uz diplomātiju, it kā nekas nebūtu noticis.

"Šodien diplomātija ar Krieviju nevar būt. Nevar būt tāda diplomātija, kāda bija. Nevar būt cieņa pret vadību, kas nogalina, sagrābj, neciena starptautiskās tiesības," sacīja Zelenskis.

Prezidents izteica pateicību Eiropas valstīm, kas ir to 14 NATO valstu vidū, kuras nule parakstījušas vienošanos par Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmu nostiprināšanu.

Saistības šajā jautājumā uzņēmušās arī Lielbritānija un Vācija. Ukraina tuvākajā laikā no tām saņems vismodernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Vienu no četrām solītajām vācu sistēmām "IRIS-T" Berlīne Kijivai jau nodeva trešdien.

Kā sacīja Zelenskis, pretgaisa aizsardzības jomā Ukrainai palīdzība nepieciešama akūti, jo tai ir tikai desmitā daļa ieroču, kas nepieciešami, lai aizsargātos pret Krievijas apšaudēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!