Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien ticies ar valsts bagātākajiem un ietekmīgākajiem vīriem, lūdzot viņu finansiālu atbalstu koronavīrusa apkarošanai, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Zelenskis ticies ar valstī bagātāko vīru Rinatu Ahmetovu, miljardieri Igoru Kolomoiski, Viktoru Pinčuku un citiem. Prezidents oligarhiem atklājis, ka valstij steidzami nepieciešamas 500 neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnas, kā arī zāles aptuveni 440 miljonu eiro vērtībā. "Valdībai grūtos laikos uzņēmējdarbībai jābūt sociāli atbildīgai. Ukraiņiem jājūtas pasargātiem, kad viņi dodas uz valsts slimnīcām. Un es uzstāju, ka jums tagad ir jāpalīdz," Zelenska teikto Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem citē medijs.

Ukraina ir viena no Eiropas nabadzīgākajām valstīm ar vienu no vājākajām un sliktāk finansētajām medicīnas sistēmām, kuras darbību "Covid-19" saslimšanas gadījumu straujš pieaugums varētu paralizēt īsā laikā. Savukārt oligarhi savu turību pārsvarā ieguvuši 90. gados ar pretrunīgām metodēm pārņemot privātīpašumā dažādus valsts uzņēmumus.

Ukrainas bagātnieki jau līdz šim centušies radīt gādīgu tautiešu tēlu. Piemēram, Ahmetovs Veselības ministrijai uzdāvinājis četras mākslīgās plaušu ventilēšanas sistēmas, aizsargtērpus, sejas maskas un termometrus, bet Pinčuks Kijevas un reģionālajām slimnīcām uzdāvinājis kopumā desmit plaušu ventilēšanas iekārtas. Izskanējušas ziņas, ka arī citi bagāti cilvēki pēdējās nedēļās ASV iepirkuši lietotas plaušu ventilēšanas iekārtas, lai tās nodotu Ukrainas mediķu rīcībā, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Zelenskis, uzrunājot valsts miljardierus un miljonārus, atsaucies uz Ķīnas miljardiera Džeka Ma jau īstenoto dāvinājumu Ukrainai. Tajā ietilpuši miljons vīrusa testa komplektu aptuveni 72 miljonu eiro vērtībā, kuri Ukrainā nonākšot 21. martā.

Ukrainā līdz šim konstatēti septiņi ar "Covid-19" saslimušie, no kuriem viens ir miris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!