Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstījis lūgumu par Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES).

Dokuments jau ir nosūtīts uz Briseli.

"Ar šo vēstuli Ukraina kā Eiropas valsts, kura ciena vērtības, kas noteiktas līguma par Eiropas Savienību 2. pantā, iesniedz pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā atbilstoši līguma par Eiropas Savienības 49. pantam," teikts dokumentā.

Kā sociālajos tīklos norāda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Ārlietu ministrija ir iesniegusi izskatīšanai valdībā nacionālo pozīciju, kas paredz atbalstu Ukrainas dalībai ES un kandidātvalsts statusa piešķiršanu.

Līguma par Eiropas Savienību 2.pantā teikts, ka Savienība ir dibināta, pamatojoties uz vērtībām, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības. Šīs vērtības dalībvalstīm ir kopīgas sabiedrībā, kur valda plurālisms, tolerance, taisnīgums, solidaritāte un kur nav diskriminācijas, kā arī valda sieviešu un vīriešu līdztiesība.

49. pantā izteikta uzņemšanas kārtība.

Zelenskis pēdējo dienu laikā vairākkārt ir aicinājis viņa vadīto valsti uzņemt ES.

"Mēs aicinām Eiropas Savienību nekavējoties uzņemt Ukrainu ar jaunu īpašu procedūru," iepriekš pirmdien paziņoja Zelenskis.

"Mūsu mērķis ir būt kopā ar visiem eiropiešiem un, pats galvenais, būt līdzvērtīgā stāvoklī. Es esmu pārliecināts, ka tas ir godīgi. Es esmu pārliecināts, ka tas ir iespējams," norādīja Zelenskis.

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits paziņojis, ka ES nekavējoties jāpiešķir Ukrainai kandidātvalsts statuss un jādod pieeja finansējumam.

Līdzīgu pozīciju paudis arī Igaunijas prezidents Alars Kariss.

Savukārt Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Polijas prezidents Andžejs Duda 23. februārī - dienu pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā - Kijevā ar Zelenski parakstīja trīspusēju deklarāciju, ka Ukraina ir pelnījusi ES kandidātvalsts statusu.

Šobrīd Ukraina oficiāli nav nedz ES kandidātvalsts, nedz potenciālā kandidātvalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!