Foto: Twitter/Vlodimirs Zelenskis

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien pauda satraukumu par bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili dzīvību, kurš izcieš cietumsodu savā dzimtajā valstī.

Saakašvili, kurš ir ieguvis Ukrainas pilsonību, "tiek lēni nogalināts", Zelenskis trešdienas vakarā apgalvoja tviterī.


"Pats fakts, ka mums vēl ir jācīnās pret šādu de facto publiskas nāvessoda izpildes mēģinājumu cilvēkam Eiropā šajā gadsimtā ir apkaunojums!" rakstīja Zelenskis, aicinot atbrīvot 55 gadus veco Saakašvili.

Saakašvili, kurš ieslodzījumā zaudējis lielu daļu svara, pirms tam piedalījās tiesas sēdē ar videokonferences starpniecību no slimnīcas. Zelenskis savā tvītā arī parādīja Saakašvili fotogrāfijas.

Saakašvili apgalvo, ka ir ticis spīdzināts un saindēts, un ir lūdzis ārstēšanu. Gruzijas varas iestādes nav apstiprinājušas, ka šie apgalvojumi būtu patiesi vai ka viņa stāvoklis būtu dzīvību apdraudošs.


Saakašvili, runājot par karu Ukrainā, sacīja: "Es esmu absolūti pārliecināts par mūsu uzvaru. Bet, ja es nenodzīvošu līdz šai uzvarai, tad lai mana sirds tiek apbedīta Kijivā. Tā pieder Ukrainai."

Saakašvili 2018. gadā Gruzijā aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Saakašvili, kas ieguvis Ukrainas pilsonību, šīs apsūdzības noraidīja, tās dēvējot par politiski motivētām.

Saakašvili tika aizturēts 2021. gada oktobrī pāris dienas pēc tam, kad slepus bija atgriezies Gruzijā no Ukrainas. Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu. Ir ziņots, ka Saakašvili organismā ir atrastas smago metālu pēdas, ar kuriem viņš var būt saindēts cietumā.

Zelenskis ir vairākkārt kritizējis Saakašvili ieslodzīšanu cietumā. Viņš arī apsūdzējis Gruziju, kas tāpat kā Ukraina tiecas pievienoties Eiropas Savienībai, par nepietiekami skaidru atbalstu Ukrainai kara laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!