Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piedāvājis paplašināt lustrācijas likuma darbību, lai tas attiektos arī uz iepriekšējo prezidentu Petro Porošenko, visiem deputātiem, ministriem, Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes sekretāru, kā arī citiem augsta līmeņa ierēdņiem, kas atradās amatā pēc 2014. gada 23. februāra līdz 2019. gada 19. maijam, vēsta aģentūra UNIAN.

To Zelenskis paziņoja ceturtdien, 11. jūlijā, savā "Facebook" lapā publicētā video.

"Mūs apvaino, ka mēs gribam atcelt lustrāciju. Lai visi saprastu, ka mēs negrasāmies to atcelt, mēs piedāvājam to pastiprināt," paziņoja Zelenskis.

Viņš paskaidroja, ka viņa komanda izstrādājusi likumprojektu, kas paredz paplašināt varas attīrīšanas likuma normas.

Šis projekts paredz lustrāciju attiecināt uz iepriekšējo prezidentu, visiem deputātiem, Augstākās radas priekšsēdētāju, valdības pārstāvjiem, ģenerālprokuroru, Ukrainas drošības dienesta priekšsēdi, Pretmonopola komitejas un Valsts īpašumu fonda vadītājiem, Valsts fiskālā dienesta un muitas priekšsēdētājiem, Nacionālās Drošības un aizsardzības padomes sekretāru, aizsardzības uzņēmumu vadītājiem, kas amatus ieņēmuši no 2014. gada 23. februāra līdz 2019. gada 19. maijam.

Tas ir laika posms pēc Cieņas revolūcijas, kad no valsts aizbēga bijušais prezidents Viktors Janukovičs, līdz Zelenska inaugurācijai prezidenta amatā 2019. gada 20. maijā.

Zelenskis paskaidroja, ka iniciatīvas mērķis ir uz viesiem laikiem liegt negodīgiem cilvēkiem iespēju piedalīties valsts pārvaldē.

Likumu par lustrāciju 2014. gada oktobrī parakstīja prezidents Porošenko. Tas paredz ar padomju varu vai prokremlisko Janukoviča valdību saistītu amatpersonu atlaišanu.

Tāpat likums paredz pārbaudīt tiesnešu un tiesībsargājošo iestāžu darbinieku naudas izcelsmi, ja tie dzīvo izšķērdīgi vai algai neatbilstošu dzīvesveidu.

Zelenska iniciatīvu par lustrācijas attiecināšanu uz prezidentu un augsta līmeņa amatpersonām piektdien kritizēja G7 (organizācijā ietilpst ASV, Lielbritānija, Kanāda, Francija, Itālija, Vācija, Japāna), ziņo UNIAN.

Francijas pārstāvniecības G7 tvitera kontā norādīts, ka vēlēšanu izmaiņas un politiskās rotācijas ir norma demokrātiskās sabiedrībās, atšķirībā no aizlieguma visiem izpildu un likumdevēju varas pārstāvjiem piedalīties pārvaldes procesā.

Savu amatu ļaunprātīgi izmantojušo saukšanas pie atbildības ir pareizs solis, teikts paziņojumā, taču pašreizējais piedāvājums neatbilst tam, kāda Ukraina kļuva pēc Cieņas revolūcijas, ierakstu atstāsta UNIAN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!