Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kontakta grupa miera sarunās Minskā otrdien vienojusies par tā sauktās "Šteinmeiera formulas" apstiprināšanu kara Ukrainā atrisināšanai – bez šī dokumenta pieņemšanas Maskava izslēdza Kremļa saimnieka Vladimira Putina tikšanos ar Ukrainas kolēģi Volodimiru Zelenski "Normandijas četrinieka" formāta ietvaros, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Formulas saskaņošanu (bet ne parakstīšanu) ārkārtas brīfingā apstiprināja Ukrainas prezidents Zelenskis. Viņš arī atklāja, ka ir panākta vienošanās par vēl vienu miera pārrunu strīdus punktu – spēku atvilkšanu no Petrovkas un Zolotes.

Līdz ar to ir novērsts pēdējais šķērslis "Normandijas četrinieka" (Vācijas, Francijas, Krievijas un Ukrainas līderi) samita sarīkošanai, uzsvēra Zelenskis.

Sarunas par "Šteinmeiera formulas" apstiprināšanu notika jau agrāk, taču iepriekšējās kontaktgrupas tikšanās laikā Minskā 18. septembrī Ukrainas delegācija eksprezidenta Leonīda Kučmas vadībā to noraidīja.

Kučma paskaidroja, ka formulas ieviešana iespējama tikai, ja tiek izpildīti vairāki punkti: pilnīga uguns pārtraukšana Donbasā, efektīva EDSO misijas novērošana visā Ukrainas teritorijā, ārvalstu karavīru un militārās tehnikas izvešana no Ukrainas, spēku atvilkšana no saskarsmes līnijas visā frontes garumā, Ukrainas politisko partiju, Centrālās vēlēšanu komisijas un ārvalstu novērotāju darbības nodrošināšana pašlaik kaujinieku kontrolētajās Ukrainas teritorijās, Ukrainas kontroles atjaunošana pār robežu ar Krieviju.

Iepriekšējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko jau paziņoja, ka viņa atbalstītāji nekad nesamierināsies ar šīs vienošanās akceptēšanu. "Šteinmeira formulas" apstiprināšana leģitimizē Donbasa un Krimas zaudēšanu, turklāt "de facto nozīmē pret Krieviju vērsto sankciju atvieglošanu vai pat atcelšanu", uzsver Porošenko.

Kas ir "Šteinmeiera formula"

"Šteinmeiera formula" nosaukta tās izstrādātāja – bijušā Vācijas Ārlietu ministra un pašreizējā prezidenta Franka Valtera Štainmeira vārdā.

Tā paredz, ka Ukrainā stājas spēkā likums par īpašo statusu ar Krievijas atbalstu izveidotājām "republikām" pēc tam, kad tur tiktu sarīkotas vēlēšanas, kuras par godīgām jāatzīst EDSO.

Šteinmeiers paredzēja, ka vēlēšanām "republiku" teritorijā jānotiek saskaņā ar Ukrainas likumiem, bet uz to laiku šajās Kijevas nekontrolētajās teritorijās būs spēkā pagaidu īpašais statuss.

Ja EDSO notikušās vēlēšanas atzītu par brīvām un godīgām, likumam par īpašo statusu jāstājas spēkā un jākļūst pastāvīgam. Plāna atbalstītāji uzskata, ka tas paātrinās Minskas miera vienošanos izpildīšanu un pakāpeniski ļaus atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas.

Vēstīts, ka Krievija 2014. gada pavasarī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un sāka nemierus Ukrainas austrumos. Maskavas atbalstītie kaujinieki atsevišķās Doņeckas un Luhanskas apgabalu teritorijās izveidoja tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas". Ukrainas spēku karā ar Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem un regulārajiem spēkiem gājuši bojā ap 13 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!