Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien pirmo reizi kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma valstī apmeklējis Harkivas apgabalu valsts austrumos, kur runāja par dzīvojamā fonda atjaunošanu, informēja Ukrainas prezidenta preses dienestā.

Zelenska birojs vietnē "Telegram" publicēja video, kurā Zelenskis redzams bruņu vestē aplūkojams Krievijas uzbrukumos nopostītās ēkas un apkārtni.

"Harkivā un tās apgabalā iznīcinātas 2229 ēkas. Mēs atjaunosim, uzbūvēsim no jauna un atjaunosim dzīvību. Harkivā un visās citās pilsētās un ciemos, kur bija ieradies ļaunums," lasāms ierakstā.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs (attēlā pa kreisi) informēja Zelenski, ka pašlaik 31% apgabala atrodas pagaidu okupācijā. 5% apgabala ir atbrīvoti no Krievijas karaspēka. Sinehubovs norādīja, ka daudzviet apgabalā vēl turpinās apšaudes un nav iespējams pilnībā apsekot apdzīvotās vietas, veikt atmīnēšanu un sākt kritiskās infrastruktūras atjaunošanu.

Viņa sniegtie dati liecina, ka apgabalā sagrautas 2229 daudzdzīvokļu mājas, no kurām 225 ir pilnībā iznīcinātas. Darba vizītes laikā Zelenskis ierosināja izvērtēt karadarbībā skarto blokmāju atjaunošanu, cita starpā ņemot vērā dzīvojamā fonda siltināšanas programmu. Valsts prezidents pauda, ka tā ir iespēja modernizēt valsti un pilsētas, būvēt mūsdienīgus mājokļus. Vienlaikus Zelenskis uzstāja, ka jaunās mājas ir jābūvē ar bumbu patvertnēm.

Darba vizītes laikā Zelenskis aplūkoja Harkivas administratīvās ēkas, kas iznīcinātas Krievijas raķešu triecienos.

Harkivas iedzīvotāji svētdien ziņoja par sprādzieniem un apšaudēm pilsētas ziemeļu daļā.

Zelenskis tikās ar karavīriem Harkivas apgabalā un pasniedza viņiem valsts apbalvojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!