Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukraina, ANO un Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) detalizēti plāno misiju Zaporižjas atomelektrostacijā (AES), paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Ukrainas diplomāti, mūsu partneri, ANO un IAEA pārstāvji izstrādā konkrētas detaļas misijai, kura jānosūta uz Zaporižjas AES," sacīja Zelenskis piektdienas vakarā ierakstītajā videouzrunā.

"Ar šo misiju var sākties pilnīgas drošības atjaunošana Zaporižjas AES un Enerhodarā. Un esmu pateicīgs visiem, kuri pievienojušies šim darbam un iniciatīvai," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Viņš piebilda, ka gadījumā, "ja Krievijas šantāža ar radiāciju turpināsies. tad šī vasara var ieiet dažādu Eiropas valstu vēsturē kā viena no visu laiku traģiskākajām, jo neviena instrukcija nevienā pasaules atomstacijā nereglamentē rīcību gadījumā, ja kāda teroristiska valsts pārvērš AES par mērķi".

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Francijas prezidents Emanuels Makrons piektdien telefonsarunā vienojušies par nepieciešamību veikt neatkarīgu inspekciju Krievijas spēku sagrābtajā Zaporižjas AES.

Francijas prezidenta birojs norādīja, ka Putins atteicies no prasības, lai IAEA pārstāvji dotos uz AES caur Krieviju, pieļaujot, ka viņi varētu ierasties caur Ukrainu.

Krievijas pārstāvis IAEA piektdien sacīja, ka misija varētu ierasties Zaporižjas AES septembra sākumā.

Ukrainas dienvidos esošā Zaporižjas AES, kas ir lielākā atomspēkstacija Eiropā, kopš marta atrodas Krievijas karaspēka kontrolē. Šomēnes AES vairākkārt apšaudīta. Ukraina paziņojusi, ka AES apšaudījuši Krievijas spēki nolūkā apšaudēs vainot Ukrainu. Tāpat Ukraina apsūdzējusi Krieviju, ka tā pārvērtusi AES par militāru bāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!