Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ukraina plāno nedēļas laikā atbildēt uz jautājumiem Eiropas Savienības (ES) anketā, kas kalpo par pamatu iestāšanās sarunām, piektdienas vakarā videouzrunā savā "Telegram" kanālā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Šodien mēs saņēmām no Eiropas Komisijas anketu. Beidzot. Anketu, uz kuras jautājumiem sniegtās atbildes būs pamats Eiropas Komisijas slēdziena sagatavošanai par Ukrainas gatavību sarunām par dalību ES. Mūsu valdība sagatavos atbildes kvalitatīvi un ļoti ātri - es domāju, nedēļas laikā," sacīja Zelenskis.

Viņš piebilda, ka pēc tam tuvāko mēnešu laikā tiks sagatavots Eiropas Komisijas slēdziens. "Bet pēc tam būs dalībvalstu lēmums un iestāšanās sarunas," sacīja Ukrainas prezidents.

"Esmu pārliecināts par mūsu panākumiem šajā ceļā. Esmu pārliecināts, ka mēs beidzot esam pietuvojušies mūsu senā mērķa realizācijai. Ukraina būs viena starp vienlīdzīgajām mūsu kopīgajās Eiropas mājās. Ukraina būs Eiropas Savienības locekle. Mierīga, suverēna, no jauna uzcelta valsts. Mēs to nodrošināsim. Nav nekādu šaubu," uzsvēra Zelenskis.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena piektdien Kijivā svinīgi pasniedza Zelenskim šo anketu, kuras aizpildīšana ir nepieciešams solis, lai Ukrainai tiktu piešķirts ES kandidātvalsts statuss.

"Mēs esam ar jums jūsu sapņos par Eiropu. Un es gribu pateikt, Volodimir, ļoti noteikti: Ukrainai ir vieta Eiropas saimē. Mēs par to esam dzirdējuši ļoti svarīgu paziņojumu no visas jūsu tautas. Un mēs dodam jums pozitīvu atbildi uz jūsu pieprasījumu," paziņoja Leiena.

Viņa uzsvēra, ka tas "ilgs nevis, kā parasti, vairākus gadus, bet tikai vairākas nedēļas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!