Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pret Krievijas karavīriem, kuri Ukrainā padosies, tiks izrādīta civilizēta attieksme, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vēsta medijs BBC.

Savā ikvakara uzrunā 25.septembrī Zelenskis aicināja krievus bēgt no frontes vai padoties. Šis aicinājums sekoja pēc brīža, kad Vladimirs Putins parakstīja likumu, kas dubultoja sodu tiem Krievijas karavīriem, kuri neklausa pavēles. Likums ietvēra, ka tie, kuri atsakās karot, neklausa pavēlēm vai padodas, saskarsies ar desmit gadiem cietumā.

Krievijas cilvēktiesību organizācija "OVD-Info" ziņoja, ka sestdien protestos arestēti 700 cilvēki, savukārt nedēļas nogalē aizturēti vairāk nekā 1000.

Runājot krievu valodā Zelenskis mudināja mobilizētos karavīrus padoties Ukrainas rokās, nevis riskēt pēc konflikta tikt tiesātiem kā kara noziedzniekam. Ukraina pret dezertieriem izturēsies saskaņā ar starptautiskajām konvencijām un neatgriezīs Krievijā nevienu, ja viņi baidīsies no sekām, viņš sacīja. "Labāk padoties ukraiņu nebrīvei, nekā tikt nogalinātam no mūsu ieroču triecieniem," viņš piebilda.

"Daļējā" mobilizācija daudziem Krievijas iedzīvotājiem lika steigties uz robežu, lai izvairītos no iesaukuma. Igaunija, Latvija un Lietuva ir slēgušas savas robežas lielākajai daļai krievu, pamatojot, ka valstis nav gatavas automātiski piešķirt patvērumu tiem, kas bēg no iesaukuma.

"Ukrainas iebrukums bija Krievijas pilsoņu kolektīvā atbildība un iebraukšanas aizliegums, cerams, Krievijā vairos neapmierinātību," sacīja Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lānemets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!