Foto: Scanpix/AFP

Ukrainai raķešu artilērijas sistēmu "HIMARS" nosaukums gandrīz kļuvis par sinonīmu vārdam "taisnīgums", un Ukrainas Bruņotie spēki dara visu, lai ar šīm sistēmām nodarītu sāpīgus zaudējumus krievu okupantiem, savā videouzrunā otrdienas vakarā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Protams, okupanti principiālu atbildi uz visiem saviem noziegumiem saņem arī kaujas laukā. Šajā kontekstā es gribu šodien pateikties ASV prezidentam [Džo] Baidenam un visai amerikāņu tautai par jaunu aizsardzības atbalsta paketi Ukrainai. Vārds "HIMARS" mūsu valstij kļuvis gandrīz par sinonīmu vārdam "taisnīgums", un Ukrainas aizstāvji izdarīs visu, lai okupanti ik nedēļu ciestu arvien sāpīgākus zaudējumus, pateicoties šīm ļoti efektīvajām sistēmām," sacīja Zelenskis.

ASV jau piegādājušas Ukrainai 12 sistēmas "HIMARS" un pagājušonedēļ paziņoja par nodomu nodot vēl četras sistēmas. Iepriekš tika ziņots, ka ASV un sabiedrotie plāno Ukrainai nodrošināt vairāk nekā 20 šādu sistēmu.

Ukrainas armija līdz šim nav zaudējusi nevienu no tās saņemtajām sistēmām "HIMARS".

No Doneckas apgabala evakuējušies divas trešdaļas iedzīvotāju

No Ukrainas kontrolētās Doneckas apgabala teritorijas jau ir evakuējušies divas trešdaļas iedzīvotāju, bet tur vēl palikuši apmēram 250 tūkstoši cilvēku, televīzijā paziņoja apgabala militārās administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Protams, [evakuācijas] tempi ir ļoti zemi un vairums cilvēku nevēlas aizbraukt. Bet tāds ir stāvoklis pašlaik. Vēl nav beidzies vasaras periods. Mēs saprotam, ka a ar sala iestāšanos cilvēki rīkosies citādi. Ja runā, ka evakuācija notiek lēni, tad ir palikusi tā cilvēku kategorija, kas līdz pēdējam brīdim negrib aizbraukt," sacīja Kirilenko.

Ukrainas valdība 29.jūlijā izveidoja Koordinācijas štābu, kas organizē evakuāciju no Doneckas apgabala. Štābā ietilpst ministriju, tiesībsargājošo iestāžu un militāro administrāciju pārstāvji un to vada Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka.

Vereščuka otrdien paziņoja, ka Ukrainā sākusies obligāta iedzīvotāju evakuācija no Doneckas apgabala un pirmais vagons ar evakuētajiem otrdienas rītā ieradies Kropivnickas pilsētā.

Doneckas apgabala Kijivas kontrolēto rajonu iedzīvotājus plānots evakuēt pirms apkures sezonas sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!