Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas atjaunošana ir visas demokrātiskās pasaules kopīgais uzdevums, starptautiskā konferencē Šveicē pirmdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, uzsverot, ka Ukrainas atjaunošana palīdzētu veicināt mieru pasaulē.

"Ukrainas atjaunošana ir lielākais ieguldījums globālā miera veicināšanā," sacīja Zelenskis, ar video zvana starpniecību uzrunājot dalībniekus konferencē, kas veltīta Ukrainas atjaunošanai.

Konference, kas divas dienas norisināsies Lugāno, tika ieplānota vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī. Sākotnēji konferencē bija iecerēts apspriest reformas Ukrainā, bet tagad pasākums veltīts Ukrainas atjaunošanai.

Konferencē netiks vākti līdzekļi Ukrainas atjaunošanai, bet apspriesti principi un prioritātes atjaunošanas procesam, ko plānots sākt vēl pirms kara beigām.

Zelenskis sacīja, ka Ukrainas atjaunošana būs ambiciozākais mūsdienu projekts, bet uzsvēra, ka milzīgās investīcijas nav domātas tikai Ukrainai vien.

"Ukrainas atjaunošana nav lokāls uzdevums vienai valstij, tas ir kopīgs uzdevums visai demokrātiskajai pasaulei," sacīja Zelenskis, uzrunājot desmitiem valstu līderus, starptautisko organizāciju pārstāvjus un privātā sektora līderus.

"Mēs vienojam demokrātisko pasauli (..). Brīvu cilvēku uzskati vienmēr gūst virsroku," uzsvēra Zelenskis.

Šveices prezidents un konferences namatēvs Ignacio Kasiss uzsvēra, cik būtiski ir atbalstīt Ukrainu šajos "šausmu, neprātīgas iznīcības un bēdu laikos".

Viņš sacīja, ka ir ļoti svarīgi "nodrošināt Ukrainas tautai iespēju atgriezties pie pašnoteikšanās dzīves, miera un gaišas nākotnes".

Zelenskim nebija iespējams piedalīties konferencē, bet to klātienē apmeklēja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Konferencē piedalās aptuveni 100 cilvēku no Ukrainas, tajā skaitā arī pieci valdības ministri. Taču Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba pēdējā brīdī atcēla dalību konferencē, kā iemeslu minot slimību.

Kopumā konferencē Lugāno piedalās aptuveni 1000 cilvēku, tajā skaitā Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Čehijas, Polijas un Lietuvas premjerministri.

"Mēs zinām, ka viņu cīņa ir arī mūsu cīņa," sacīja Leiena, piebilstot, ka "tādēļ mēs šajās dienās strādājam, lai palīdzētu Ukrainai uzvarēt šajā karā.

Kā vēstīts, Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!