Foto: TASS/AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis negaidīti vērsies pret Ukrainas bagātāko cilvēku un politiski ietekmīgo Rinatu Ahmetovu, vēsta "BNE IntelliNews".

Daudzus pārsteigusī oligarha kritika izskanējusi vairāk nekā trīs stundu garā preses konferencē, kas pagājušajā nedēļā sarīkota, atzīmējot Zelenska divus gadus valsts līdera krēslā. Preses konferencē prezidents runājis par ļoti dažādiem jautājumiem, bet neslēpti kritizējis Ahmetova pārstāvēto metālapstrādes un ogļu ieguves nozares lobiju, kuru vada miljardieris. Tiesa, vārdā oligarhs nav nosaukts.

Ahmetovs 2014. gada pavasarī, kad Krievija īstenoja operāciju Ukrainas austrumos esošā Donbasa reģiona pārņemšanai, nāca klajā ar aicinājumu pārtraukt Ukrainas izsludināto pretterorisma operāciju. Viņa holdingkompānija "Metinvest" pārvaldīja vairākus Krievijas un tās atbalstīto separātistu spēku kontrolē esošos uzņēmumus, un miljardieris uzstāja, ka viņš pats gādāšot par mieru reģionā.

Cita starpā viņš 2014. gada maijā aicināja visus bruņotos formējumus, arī Ukrainas armiju, pamest Donbasā esošās pilsētas, jo neesot izsmeltas mierīga dialoga iespējas. Ukrainas spēkiem izdevās noturēt Mariupoli un Krievijas-Ukrainas kara frontes līnija patlaban atrodas uz austrumiem no pilsētas.

Vairāk par to, kā Mariupolē klājas pēc pilsētas noturēšanas, var lasīt neilgi pirms pandēmijas veidotajā "Delfi" reportāžā no svarīgās ostas pilsētas, kurā Ahmetova uzņēmumi joprojām veido lauvas tiesu vietējās ekonomikas.

Zelenskis preses konferencē kritizējis pārāk zemos nodokļus dzelzs rūdas ieguvē, kā arī spēcīgo lobiju, regulatoriem izvēloties iepirkt daudz dārgāko ogļu elektrostacijās ražoto elektroenerģiju, kamēr valsts atomelektrostacijas apsaimniekojošais uzņēmums "Energoatom", lai gan piedāvā lētāku elektroenerģiju, piedzīvojis zaudējumus. Gan metālu ieguves un pārstrādes, gan ogļu ieguves un ar tām darbināmo elektrostaciju darbība ir galvenie Ahmetova turības avoti. Viņam pieder metalurģijas holdings "Metinvest" un vadošais elektroenerģijas ražotājs DTEK, kas savukārt ir būtiska daļa no Ahmetova konglomerāta "System Capital Management".

Zelenskis pret oligarhiem vērstu retoriku uztur kopš marta, vairākus no ietekmīgajiem miljardieriem arī saucot vārdā, arī augstākajā politiskajā līmenī uzsākot diskusiju par valsts atbrīvošanos no oligarhu ietekmes, uz ko gadiem uzstājuši arī Ukrainas partneri Eiropas Savienībā un ASV. Ahmetovs līdz šim izvēlējies klusēt un politiskajā diskusijā neiesaistīties, atzīmē medijs.

Pirmais taustāmais rezultāts ir vēršanās pret prokremlisko politiķi un Krievijas prezidenta Vladimira Putina bērnu krusttēvu Viktoru Medvedčuku. Par apsūdzībām valsts nodevībā viņam šobrīd piemērots mājas arests. Patlaban notiek arī Zelenska agrākā biznesa partnera un priekšvēlēšanu cīņas laika lielākā atbalstītāja Igora Kolomoiska iespējamo nelikumīgo darījumu izmeklēšana. Viņš apsūdzēts piecu miljardu ASV dolāru izkrāpšanā no "PrivatBank" un valsts kompānijas "Centrenergo".

Ukrainas Drošības padome esot nākusi klajā ar 13 oligarhu sarakstu, kas esot pirmais solis likumdošanas izmaiņām, lai ierobežotu oligarhu ietekmi. Lai gan saraksts publiski nav pieejams, izskanējis, ka gan Ahmetovs, gan Kolomoiskis tajā ir iekļauti.

Zelenskis norādījis, ka tiem, kuri centīsies ietekmēt politiku, amatpersonas un medijus, tikšot "piekarināta zīmīte "oligarhs"", kas kaitēšot viņu aktīviem ārpus Ukrainas, samazinot to vērtību. Prezidents atzīmējis, ka arī Ukraina pret viņiem vērsīs sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!