Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules Ziņu izdevēju asociācijas (WAN-IFRA) ikgadējā preses brīvības balva “Zelta brīvības pildspalva” šogad piešķirta izdevējam Džimijam Lai un laikraksta “Apple Daily” ziņu redakcijas komandai, portālu “Delfi” informēja WAN-IFRA.

Balva akcentē žurnālistu bailes un izaicinājumus Honkongā, kas saskaras ar pieaugošiem ierobežojumiem viņu darbam un spējai brīvi un neatkarīgi veikt savu darbu, teikts paziņojumā. Pekina pēdējos gados pastiprina kontroli pār reģionu, vēršoties pret demokrātijas atbalstītāju kustību.

"Izdevēja ieslodzīšana cietumā, galvenā redaktora un viņa vecāko kolēģu arests, ziņu redakcijas slēgšana un medija slēgšana – to visu atspoguļo 2021. gada "Zelta pildspalvas" balva," paziņojot atzinības saņēmējus, teica Pasaules redaktoru foruma prezidents Vorens Fernandezs.

"Apple Daily" bija viens no Honkongas populārākajiem drukātajiem ķīniešu valodas laikrakstiem. Taču 17. jūnijā varasiestādes, pamatojoties uz pretrunīgi vērtēto nacionālās drošības likumu, arestēja laikraksta galveno redaktoru Raienu Lovu un četrus citus redakcijas vadītājus. Tāpat tika iesaldēti medija, kā arī tā dibinātāja Džimija Lai, kurš tobrīd jau septiņus mēnešus atradās apcietinājumā, konti. Pēc nedēļas medijs bija spiests pārtraukt darbību.

Džimijs Lai bija demokrātijas kustības atbalstītājs un Pekinas kontroles pār Honkongu kritiķis. Viņš un viņa medijs bija regulārs varasiestāžu mērķis. Par asu Pekinas valdības kritiķi uzņēmējs kļuva 1989. gadā pēc slaktiņa Tjaņaņmeņas laukumā. "Apple Daily" viņš sāka izdot 1995. gadā.

"Apple Daily" drīz kļuva par demokrātijas un tautas nepadošanās simbolu.

"Zelta brīvības pildspalva" tiek pasniegta kopš 1961. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!