Foto: AFP/Scanpix
Peru pilsētā Puertomaldonado trešdien notikušas vairāku tūkstošu zeltraču un policijas sadursmes. Nemieros gājuši bojā trīs cilvēki un 40 ievainoti. Zeltrači protestē pret jaunu likumu, kurš aizliedz nelegālu zelta un citu derīgo izrakteņu iegūšanu, vēsta ārvalstu mediji.

Protestos piedalījušies aptuveni 10 tūkstoši demonstrantu. Lielā protestētāju pārsvara dēļ 700 pilsētas policistiem nācās izsaukt papildspēkus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Policija aktīvi iejaucās, kad protestētāji sāka demolēt veikalus un mēģināja ieņemt vietējo lidlauku un valdības ēkas. Nemieru apspiešana ilgusi vairākas stundas, to laikā pilsētā slēgtas skolas un veikali, iedzīvotāji patvērušies savās mājās. Vairāk nekā 50 nemiernieku ir aizturēti, vēsta aģentūra “Itar – Tass”. Drošības dienesti kontrolē pilsētu, paziņoja valsts iekšlietu ministrs Daniels Losada.

Grautiņu iemesls ir jauna likuma pieņemšana, kas paredz kriminālatbildību par nelegālu zelta un citu derīgo izrakteņu iegūšanu, jo nelegālie zeltrači ar savu darbību nodara nopietnu kaitējumu videi. Jaunais likums liek zeltračiem apvienoties oficiāli reģistrētos arteļos, kuriem jāatbild par savu darbību un jāmaksā valstij nodokļus.

Amatpersonas apgalvo, ka nelegālās zelta ieguves dēļ ir izpostītas milzīgas mežu teritorijas. Daudzi reģiona ūdensceļi ir piesārņoti ar dzīvsudrabu, ko izmanto zelta ieguves procesā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Madredenosas departamentā, kura galvaspilsēta ir Puertomaldonado, ir ieradušies tūkstošiem nelegālo zeltraču, kuri aktīvi izmanto sieviešu un bērnu darbaspēku. Zeltraču nometnēs valdot pilnīga anarhija un tās kontrolējot noziedzīgi grupējumi. Ar nelegālu zelta iegūšanu Peru nodarbojoties aptuveni 100 tūkstoši iedzīvotāju, vēsta “Itar – Tass”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!