Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs pirmdien paziņojis, ka turpinās sarunas ar trīs partijām, kas varētu atbalstīt viņa jauno valdību pēc tam, kad prezidents Milošs Zemans ieguvis viņam papildu laiku sarunām.

Kā ziņots, oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās Babiša izveidotā populistiskā partija "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) izcīnīja 78 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām.

Tomēr ES fondu līdzekļu izkrāpšanā apsūdzētais Babišs nespēja atrast nevienu koalīcijas partneri, nedz arī panākt citu partiju parlamentāro atbalstu viņa vadītajai mazākuma valdībai. Šomēnes mazākuma valdība cieta sakāvi parlamenta uzticības balsojumā un bija spiesta atkāpties. Taču Zemans, kurš piektdien un sestdien prezidenta vēlēšanu otrā kārtā tika pārvēlēts amatā, devis Babišam vēl vienu iespēju izveidot valdību.

Sociāldemokrāti (ČSSD), komunisti un galēji labējā partija "Brīvība un tiešā demokrātija" (SPD) paziņojušas, ka varētu iesaistīties koalīcijā ar ANO vai atbalstīt to no ārpuses. "Mēs turpināsim sarunas ar šīm trim partijām, tikai ČSSD gadījumā mēs gribam nogaidīt līdz viņu kongresam februārī, lai mēs zinātu, kurš patiesībā pārstāv partiju," pirmdien publiskotā intervijā laikrakstam "Pravo" sacīja Babišs.

Komunisti paziņojuši, ka vēlas, lai valdība iekļauj savā darba plānā daļu no viņu programmas apmaiņā pret viņu atbalstu, bet sociāldemokrāti un SPD paziņojuši, ka neatbalstīs valdību, kurā iekļauts cilvēks, kas apsūdzēts noziegumā. Babišs savukārt paziņojis, ka nav gatavs iekļaut jaunajā valdībā sociāldemokrātu pašreizējo līderi Milanu Hovanecu, kurš agrāk ieņēma iekšlietu ministra amatu.

Babišs apgalvo, ka valdība, ko viņš izveidos, ieņems labvēlīgu nostāju pret Eiropas Savienību (ES) un nepadosies aicinājumiem sarīkot referendumu par dalību ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!