Foto: AFP/Scanpix/LETA

Čehijas prezidents Milošs Zemans trešdien atkārtoti uzticējis valdības veidošanu populistiskās "Neapmierināto pilsoņu akcijas" (ANO) dibinātājam un miljardierim Andrejam Babišam.

"Ceru, ka šoreiz jūsu valdība gūs parlamenta uzticību," ceremonijas laikā Prāgas pilī izteicās Zemans. Pirmo reisi Zemans Babišam valdības veidošanu uzticēja pēc oktobrī notikušajām vēlēšanām, kurās ANO izcīnīja 78 no 200 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām. Taču citas partijas nevēlējās iesaistīties Babiša vadītā koalīcijā, jo viņš apsūdzēts par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izkrāpšanu.

Tāpēc Babišam nācās veidot mazākuma valdību, kura janvārī neizturēja parlamenta uzticības balsojumu. Šoreiz Babišs cer izveidot koalīciju ar sociāldemokrātiem (ČSSD), kurus parlamenta apakšpalātā pārstāv 15 deputāti. Sarunas ar ČSSD vēl nav pilnībā pabeigtas, un iespējamais koalīcijas līgums turklāt ir atkarīgs no sociāldemokrātu iekšējā referenduma rezultātiem, kurus paredzēts pasludināt 15. jūnijā. Taču arī šai koalīcijai pietrūktu balsu vairākuma nodrošināšanai, un Babišs cer savai valdībai gūt arī to 15 deputātu atbalstu, kas pārstāv komunistus (KSČM).

Tas pirmo reizi kopš komunistiskā režīma krišanas 1989. gadā dotu KSČM zināmu ietekmi uz Čehijas valdību. Jau otrdienas vakarā Prāgas un citu Čehijas pilsētu ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, kas pauda satraukumu par Babiša ieceri veidot valdību ar komunistu atbalstu. Uz demonstrantu nestajiem plakātiem varēja lasīt tādus saukļus kā "Zeman un Babiš, šī valsts nav jūsu!" un "Apturiet komunistu noziedzīgo ideoloģiju!".

Arī daļa ietekmīgu sociāldemokrātu nav apmierināti ar iespējamo iesaistīšanos Babiša vadītā koalīcijā. "Viņš ir slikts premjerministrs," intervijā laikrakstam "Mlada Fronta Dnes" norādījis bijušais ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks. "Ir kļūdaini domāt, ka tas, kas viņam palīdzējis uzņēmējdarbībā, nesīs veiksmi arī valdībā."

Tomēr čehu mediji vēsta, ka tajos rajonos, kur ČSSD biedri jau nobalsojuši, rezultāti liecina, ka partijas ierindas biedri dod priekšroku koalīcijai. Zemans trešdien izteicās, ka jaunās valdības sastāvs varētu kļūt zināms jūnija beigās, un tas nozīmē, ka uzticības balsojums parlamentā varētu notikt jūlija pirmajā vai otrajā nedēļā. Pats Bibišs iepriekš izteicies, ka uzticības balsojums varētu notikt 11. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!