Foto: Reuters/Scanpix
Tuvojoties vasarai Zemes dienvidu puslodē un ziemai ziemeļu puslodē, pasaules aukstuma pols pārvietojies no Antarktīdas uz Grenlandi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Grenlandes vidienē gaisa temperatūra sestdien pazeminājās līdz nepilniem -57 grādiem, kas ir pagaidām zemākā šajā sezonā reģistrētā gaisa temperatūra Zemes ziemeļu puslodē. Šāds sals fiksēts izpētes stacijā "Summit Camp", kas atrodas pasaules lielākās salas viducī uz aptuveni 3200 metru biezas ledus kārtas.

Antarktīdā sals vairs nepārsniedz -50 grādu, tomēr vēl pirms nedēļas Krievijai piederošās Vostokas stacijas apkaimē gaisa temperatūra pazeminājās līdz -56 grādiem. Šeit reģistrēta arī 2012.gada zemākā gaisa temperatūra pasaulē - 16.septembrī termometra stabiņš Vostokā sasniedza -84,2 grādu atzīmi.

Šonedēļ Sibīrijā sals sasniedzis -43 grādus, lielākais aukstums tradicionāli valda Jakutijā jeb Sahas republikā. Tuvāko nedēļu laikā aukstuma pols no Grenlandes, visticamāk, pārvietosies uz šo Krievijas reģionu.

Zemes ziemeļu puslodes absolūtais aukstuma rekords ir -67,8 grādi, kas reģistrēti 1892.gada 5.un 7.februārī Verhojanskā, kā arī 1933.gada 6.februārī Oimjakonā, Sahas Republikā. Visu laiku zemākā gaisa temperatūra, kas reģistrēta pasaulē, ir -89,2 grādi 1983.gada 21.jūlijā Vostokas stacijā, Antarktīdā.

Augstākā šonedēļ reģistrētā gaisa temperatūra pasaulē bija +44 grādi Austrālijā un Senegālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!