Foto: AP/Scanpix/LETA

Indijas rietumos zemes nogruvumos, kas izraisījušies pēc musonu lietiem, dzīvību zaudējuši 36 cilvēki, bet vēl 40 pazuduši, piektdien pavēstīja varasiestādes.

Mahārāštras štata Raigadas apgabalā, uz dienvidiem no Indijas finanšu galvaspilsētas Mumbajas, ceturtdienas vakarā izraisījušies trīs zemes nogruvumi.

"Vismaz 35 līdz 40 cilvēki joprojām ir iesprostoti, mēs cenšamies viņus glābt," sacīja vietējā amatpersona.

Citviet štatā pazuduši 15 cilvēki.

Lietavu izraisīto plūdu rezultātā no ārpasaules nošķirti tūkstošiem cilvēku, bet glābšanas operācijās iesaistīta flote un gaisa spēki.

Glābšanas operāciju norise ir apgrūtināta, jo zemes nogruvumi nobloķējuši vairākus autoceļus, arī maģistrāli, kas savieno Mumbaju un Goa.

Pēc 24 stundu nepārtrauktām lietavām Vašišti upe izgājusi no krastiem, appludinot ceļus un mājas, bet Čiplunas pilsētas rajonos ūdens līmenis pakāpies līdz 3,5 metru atzīmei.

Indijas meteodienests vairākiem štata reģioniem izdevis "sarkano brīdinājumu", norādot, ka spēcīgās lietavas turpināsies vēl dažas dienas.

Indijā musonu sezonā, kas ilgst no jūnija līdz septembrim, plūdi un zemes nogruvumi ir regulāras parādības, bet ilgstošie lieti rada nopietnus pārbaudījumus nekvalitatīvi uzbūvētajām ēkām un mūriem.

Aizvadītajā nedēļās nogalē, Mumbajā sabrūkot vairākām ēkām un mūrim, kā arī zemes nogruvumā dzīvību zaudēja 34 cilvēki.

Lietus ūdeņi arī appludināja ūdens attīrīšanas kompleksu, līdz ar to Mumbajā, megapolē ar 20 miljoniem iedzīvotāju, vairumā rajonu tika apturēta ūdens piegāde, pavēstīja varasiestādes.

Pagājušajā mēnesī, Mumbajas graustu rajonā sagāžoties ēkai, dzīvību zaudēja 12 cilvēki.

Savukārt septembrī 39 cilvēki gāja bojā Bhivandi, netālu no Mumbajas, sabrūkot trīsstāvu daudzdzīvokļu namam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!