Foto: AFP/Scanpix
Netālu no Turcijas pilsētas Vanas Irānas pierobežā svētdien notikusi zemestrīce ar stiprumu 7,3 magnitūdas pēc Rihtera skalas, kuras rezultātā sabrukušas vairākas ēkas un ievainoti vismaz 50 cilvēki, vēstīja vietējie mediji.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anatolia" vēstīja, ka zemestrīce izraisījusi vairāku ēku sabrukšanu un tai bijuši vairāk nekā 20 pēcgrūdieni. Aģentūra arī ziņoja, ka 50 cilvēki nogādāti Vanas slimnīcā.

Kandilli Seismoloģijas centrs pēc zemestrīces paziņoja, ka tajā, iespējams, gājuši bojā līdz 500 līdz 1000 cilvēki.


"Mūsu aplēses liecina, ka bojātas apmēram 1000 ēkas un mēs lēšam, ka zaudētas simtiem dzīvību. Tādu varētu būt 500 līdz 1000," žurnālistiem teica centra pārstāvis.

Vanā sabrukušas apmēram 10 ēkas, bet 25-30 ēkas sagrautas netālajā Erdžišas pilsētā. Vanas ezera apkaimes apdzīvotajās vietās strādā glābēji, mēģinot no gruvešiem izvilkt izdzīvojušos.

Ziņu aģentūra "Cihan" vēsta, ka Erdžišā gājuši bojā vismaz 30 cilvēki. Viena no sabrukušajām ēkām šajā pilsētā ir studentu kopmītne.

"Cilvēki ir panikā. Telekomunikāciju pakalpojumi ir pārtraukti. Mēs nevaram sazināties," Vanas mērs Bekirs Kaja telekanālam NTV teica, stāstot, ka sakari pārtrūkuši, jo cilvēki mēģina viens otru sazvanīt un telekomunikāciju līnijas nav tik lielu slodzi izturējušas. Tāpat ir traucēta arī elektrības padeve.

Zemestrīce nedaudz bija jūtama pat 100 kilometrus no Vanas attālajā Hakari pilsētā.

Vana atrodas apmēram 1234 kilometrus no Turcijas galvaspilsētas Ankaras un tajā dzīvo apmēram 380 tūkstoši cilvēku.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans atcēlis visus oficiālos pasākumus un svētdien plāno apmeklēt zemestrīces skarto reģionu.

Lai gan nelielas zemestrīces Turcijā ir teju ikdienišķa parādība, divās traģiskākās zemestrīcēs Turcijas ziemeļrietumos 1999.gadā dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku.

Maijā zemestrīcē Turcijas ziemeļrietumu Simavas provincē gāja bojā divi cilvēki, bet 79 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!