Foto: EPA/Scanpix/LETA
Zemestrīces upuru skaits Turcijā un Sīrijā ceturtdien turpināja pieaugt, pārsniedzot 21 000, kamēr cerības zem ēku gruvešiem atrast kādu izdzīvojušo strauji mazinās.

Līdz šim Turcijā pēc pirmdienas zemestrīcēm apstiprināta vismaz 17 674 cilvēku bojāeja, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 3377.

Tādējādi apstiprinātais upuru skaits abās valstīs kopā sasniedzis 21 051.

Varasiestādes arī ziņoja, ka ievainoto skaits pārsniedzis 77 000.

Šis skaitlis pārsniedzis 1999. gada zemestrīces upuru skaitu – tās laikā dzīvību zaudēja vairāk nekā 17 000 cilvēku. Toreiz zemestrīce skāra Turcijas blīvāk apdzīvotos ziemeļrietumus.

"Šeit ir daudz bērnu. Mums vajag siltumu un citas lietas. Vakar pa nakti mēs nevarējām pagulēt, jo bija ļoti auksti. Ir ļoti slikti," medijiem apgalvoja četru bērnu māte Munira Muhameda. Viņa ar bērniem pēc zemestrīces pameta Sīrijas pilsētu Alepo un devās uz Idlibu.

Simtiem tūkstošu iedzīvotāju abās valstīs ir palikuši bez mājām ziemas vidū. Daudzi ir izveidojuši pagaidu patvērumus lielveikalu stāvvietās, mošejās, ceļmalās vai pie sagruvušajām ēkām. Lielai daļai pietrūkst pārtikas, ūdens un nav veidu, kā sasildīties.

Amatpersonas norādījušas, ka zemestrīces rezultātā sabrukušas aptuveni 6 500 ēkas apgabalos, kur kopumā dzīvo ap 13 miljoniem cilvēku.

Pirmā krava, kas veda palīdzību no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO), trīs dienas pēc zemestrīces ir nonākusi Sīrijā.

Turcijas pārstāvji norādījuši, ka šī katastrofa radīs nopietnus sarežģījumus pašreizējam prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam 14. maijā plānotajās vēlēšanās – tas būs smagākais izaicinājums, ar ko viņš saskāries divos gadu desmitos, kopš ir pie varas.

Zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Pirmdien Turcijas Kahramanmarašas provinci satricināja vēl viena zemestrīce, kuras stiprums bija 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Kāda Turcijas amatpersona norādīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā notika plkst.13.24 pēc vietējā laika (12.24 pēc Latvijas laika) aptuveni 130 kilometrus uz ziemeļiem no Gaziantepas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!