Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šveices pilsētā Ženēvā uz sienas uzkrāsots grafiti ar apcietināto Krievijas opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju un uzraksts "Mūsu laika varonis" franču valodā. Tā ir kopija Sanktpēterburgas grafiti, kurš ātri vien pēc parādīšanās tika aizkrāsots, vēsta portāls "Currenttime".

16. jūnijā Ženēvā paredzēta ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Samits notiek laikā, kad Krievijas attiecības ar Rietumiem ir pasliktinājušās Maskavas rīcības dēļ, piemēram, pavasarī koncentrējot spēkus pie Ukrainas robežām un apcietinot opozicionāru Navaļniju.

Savukārt 15. jūnijā Ženēvā ieplānots mītiņš, kura dalībnieki pieprasa Navaļnija atbrīvošanu. Mītiņa lapā arī publicēta fotogrāfijas ar grafiti Ženēvā.

Sanktpēterburgā grafiti ar Navaļniju uz transformatora būdas uzradās naktī uz 28. aprīli. Jau ap pulksten deviņiem no rīta skvērā ieradās policija, tika paņemti krāsas paraugi. Vēl pēc pusstundas ieradās komunālie darbinieki, kas grafiti aizkrāsoja ar dzeltenu krāsu.

Policija ierosināja krimināllietu par politiskā naida motivētu vandālismu, kas jūnija sākumā atcelta.

Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

31. martā Navaļnijs pieteica badastreiku, pieprasot neatkarīgu mediķu piekļuvi viņam. Badošanos politiķis pārtrauca pēc 24. dienām 23. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!