Foto: DELFI
Lielbritānijai piederošajā Ziemeļīrijā pusnaktī pārstās darboties abortu aizliegums un sāksies process viendzimuma laulību legalizēšanai no janvāra.

Lielbritānijas parlaments jūlijā ar lielu balsu vairākumu nolēma likuma normas par viendzimuma laulībām un abortiem attiecināt arī uz Ziemeļīriju, ja līdz 21. oktobrim netiks atjaunots provinces reģionālās valdības darbs.

To paredz papildinājumi pie likumprojekta par vēlēšanu atlikšanu Ziemeļīrijā, lai dotu iespēju turpināt sarunas par 2017. gadā sabrukušās reģionālās valdības atjaunošanu.

Lai gan visā pārējā Apvienotās Karalistes teritorijā viendzimuma laulības un aborti ir legāli, Ziemeļīrijā tie līdz šim bijuši aizliegti.

Turpmāk Lielbritānijas valdība uzņemies atbildību par to, lai Ziemeļīrijā tiktu īstenotas normas, kas nodrošinās sievietēm iespēju veikt abortu.

Kamēr jaunās normas stāsies spēkā, sievietēm Ziemeļīrijā tiks piedāvāts bezmaksas transports uz Angliju, kur iespējams veikt abortus.

Cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" pārstāve pauda viedokli, ka šīs izmaiņas padarīs sistēmu daudz līdzjūtīgāku.

"Sākot ar pusnakti tiks veidota vēsture, šiem cietsirdīgajiem likumiem, kas uzraudzījuši mūsu ķermeņus un veselības aprūpi, tiks pielikts punkts. Beidzot mūsu tiesības un veselības aprūpe tiek ievestas 21.gadsimtā," sacīja organizācijas pārstāve.

Taču Demokrātiskā unionistu partija (DUP) līdere Arlīna Fostere norādīja, ka šīs izmaiņas likumos nepieliks punktu centieniem novērst to, ka Ziemeļīrijā iespējams veikt abortus. Viņa sacīja, ka partija izpētīs visas legālās iespējas, kā to nepieļaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!