Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļīrijas lojālistu jeb unionistu paramilitārie grupējumi Lielbritānijas premjeram Borisam Džonsonam paziņojuši, ka uz laiku atsauc atbalstu 1998. gadā parakstītajam "Lielās piektdienas" miera līgumam saistībā ar bažām par panākto "Brexit" vienošanos, atsaucoties uz laikrakstu "Belfast Telegraph", ziņo aģentūra "Reuters".

Organizācija, kas pārstāv šos grupējumus, vēstulē premjeram teica, ka unionistu iebildumiem pret Ziemeļīrijas protokolu - daļu no "Brexit" vienošanās - jābūt "mierīgiem un demokrātiskiem".

"Lielās piektdienas" vienošanās paredzēja drošības pārbaudes punktu noņemšanu no Īrijas-Ziemeļīrijas robežas un sekmēja vardarbības pārtraukšanu starp unionistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija ir daļa no Lielbritānijas, un nacionālistiem, kuri vēlējās, lai Ziemeļīrija būtu iekļauta Īrijas Republikas sastāvā.

Grupējumi pauda bažas par tirdzniecības sarežģījumiem starp Lielbritāniju un Ziemeļīriju "Brexit" darījuma dēļ. "Mēs esam noraizējušies par tirdzniecības traucējumiem starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti," teikts vēstulē.

Tomēr grupējumi uzsver, ka tiem ir vēl būtiskāki iebildumi: ka Lielbritānija, Īrija un Eiropas Savienība Ziemeļīrijas protokolā bija pārkāpušas savas saistības pret 1998. gada miera līgumu un abām kopienām.

Kopš "Brexit" Ziemeļīrijai ir bijušas problēmas ar dažu preču importu no Lielbritānijas, atzīmē medijs. Tas, pēc unionistu jeb Ziemeļīrijas lojālistu domām, sadala Apvienoto Karalisti un tāpēc ir nepieņemami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!