Foto: Publicitātes foto

Turcijas kontrolētājā Ziemeļkiprā policija četras dienas meklējusi no cietuma izbēgušu bijušo Krievijas Izmeklēšanas komitejas izmeklētāju, kurš iepriekš Krievijā jau bija tiesāts par vairākām izvarošanām, vēsta portāls "Meduza".

Bijušais izmeklētājs Aleksandrs Satlajevs no cietuma Nikosijā izbēdzis 8. februārī. Tur viņš izcietis sodu par laupīšanu un seksuālu uzmākšanos. Iepriekš Krievijā viņš bija atzīts par vainīgu virknē izvarošanu, vienu no kurām viņam pat uzticēja izmeklēt kā Izmeklēšanas komitejas darbiniekam.

Krievijā viņš notiesāts un vēlāk no cietuma atbrīvots pirms termiņa, taču tad izsludināts meklēšanā par vēl vienu izvarošanu. Satlajevs šajā brīdī paspējis no Krievijas aizbraukt.

2019. gada septembrī viņu aizturēja Ziemeļkiprā aizdomās par uzbrukumu sievietei. Satlajevs viņu žņaudzis un atņēmis somiņu ar naudu. Policija pārbaudīja viņa saistību ar vēl trīs citiem nesen notikušiem līdzīgiem uzbrukumiem sievietēm, kā rezultātā viņam tika piespriesti četri gadi cietumā.

Šogad 8. februārī viņš no cietuma izbēdzis, paslēpjoties kanalizācijas akā cietuma pagalmā, un izšmaucot ārā pa vārtiem, kad tos atvēra autotransporta izlaišanai. Drīz vietējā policija pamanīja viņu ejam pa ceļmalu un aizturēja personības pārbaudei, taču no iecirkņa viņš pamanījies aizbēgt vēlreiz.

Bēgļa meklēšanā iesaistīti visi Ziemeļkipras policijas spēki, tika izmantoti droni, helikopteri un dienesta suņi. Aculiecinieki Satlajevu vairākas reizes redzējuši vietējos kalnos un ciematos, taču policija aizturēt viņu nepaspēja.

Ar suņiem uzieta ala kalnos, kur viņš bija gulējis. Vietējie mediji ziņo, ka viņš pārvietojies pa naktīm, bet dienās gulējis slēptuvēs.

Bēgli beidzot izdevies aizturēt naktī uz 12. februāri, kad viņš mēģinājis iekļūt kādā tukšā mājā.

Satlajevs līdz 2013. gadam strādāja Krievijas Izmeklēšanas komitejā Altaja Republikā. Viņu atlaida no darba pēc tam, kad viņš tika apsūdzēts par izvarošanu. 2015. gadā viņam piespriesti seši gadi cietumā par četrām izvarošanām un septiņiem uzbrukumiem.

Vienā no izvarošanām izmeklēšana sākotnēji bija uzticēta viņam pašam. Tad viņš pārliecinājis cietušo atteikties no liecībām un pieņēma nelikumīgu lēmumu par krimināllietas ierosināšanas atteikšanu.

2019. gadā tiesa piekrita viņu pirms termiņa nosacīti atbrīvot no cietuma. Martā viņš iznāca brīvībā, bet jau augustā tika izsludināts meklēšanā par sievietes izvarošanu Barnaulā. Taču viņam izdevies no Krievijas izbraukt un caur Turciju nokļūt Ziemeļkiprā.

Krievijai ar Ziemeļkipru nav līguma par aizdomās turamo izdošanu, jo Maskava neatzīst Ziemeļkipru kā valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!