Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja aicinājusi Amerikas Savienotās Valstis (ASV) "nepārvērtēt ciešās personiskās attiecības" starp ASV prezidentu Donaldu Trampu un Phenjanas līderi Kimu Čenunu un neuzskatīt, ka tās pasargās no pasliktināšanās attiecības valstu līmenī.

Abu valstu kodolsarunas nonākušas strupceļā kopš februārī Vjetnamā notikušā otrā Trampa un Čenuna samita, kurā ASV prezidents noraidīja Ziemeļkorejas līdera prasību par plašiem sankciju atvieglojumiem apmaiņā pret daļējiem atbruņošanās soļiem. Sarunu neveiksmē puses vainojušas viena otru, un Phenjana pieprasījusi, lai Vašingtona līdz gadumijai nāk klajā ar "jaunu pieeju".

Kā tagad izteicies Kims Jončols, Trampa administrācija "nopietni alosies", ja neuztvers šo termiņu nopietni.

"Visam ir savas robežas," paziņojis Phenjanas Āzijas un Klusā okeāna miera komitejas vadītājs, kas līdz Hanojas samitam pārstāvēja savu valsti sarunās, bet pēc to neizdošanās kādu laiku tika uzskatīts par nežēlastībā kritušu.

"Ciešas personiskās attiecības nedrīkst uzlūkot atrauti no sabiedrības noskaņojuma, un tās nevar garantēt, ka Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas un ASV attiecības nesaasinās," viņš paziņojis.

Pēc Hanojas sarunu neveiksmes Dienvidkorejas mediji ziņoja, ka Kims Jončols nošauts par "augstākā līdera nodošanu", tomēr jūnijā viņš parādījās fotogrāfijā kopā ar Kimu Čenunu kāda mākslas pasākuma laikā.

Tramps nesen paziņoja, ka viņu ar Kimu Čenunu vienojot savstarpējas simpātijas un abpusēja cieņa, bet Phenjana drīz pēc tam atbildēja ar līdzīgu paziņojumu, kurā augsta Ziemeļkorejas amatpersona abu līderu attiecības nosauca par īpašām.

Kā ziņots, oktobra sākumā Stokholmā notika ASV un Ziemeļkorejas darba sarunas par Phenjanas kodolatbruņošanos, taču Ziemeļkorejas pārstāvis paziņoja, ka tās beigušās bez rezultāta, jo Vašingtonas pārstāvji pie sarunu galda esot ieradušies tukšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!